Konge!

Posted: 09/11/2011 by FIH in Bibel, Det gamle testamentet

Av: Håkon Sunde Pedersen

DonkeyHotey - konge

Hvordan vi ser og tenker om oss selv og andre, formes og bestemmes ofte av mange forskjellige ting. Det kan være de store klassiske tingene som hudfarge, kjønn, legning, økonomi, politisk ståsted, tro osv. Eller det kan være de litt mindre viktige, men typiske ting som humor, utseende, kunnskap, egenskaper osv.

Jeg ønsker og ber imidlertid om at slike ting i størst mulig grad blir korrigert av Salme 8. Salme 8 gir meg trygghet, samtidig som den også utfordrer meg kolossalt.

“Salme 8”

Med det storslåtte skaperverket som bakgrunnsteppe, sier Sal 8 noe viktig om hva jeg er som menneske.

8:4-7:

Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingrer

månen og stjernene som du har satt der,

hva er da et menneske – at du husker på det,

et menneskebarn – at du tar deg av det

Du gjorde ham lite lavere enn Gud

og kronet ham med herlighet og ære.

Du gjorde ham til herre over dine henders verk

alt la du under hans føtter.

“Trygt”

Sal 8 er gir trygghet fordi den sier at jeg er langt fra en tilfeldighet, overlatt til meg selv og mine egne forsøk på å gjøre meg meningsfull og betydningsfull.

Først, Gud står bak meg. Gud har skapt meg og villet meg, og han har bestemt hva jeg er, både i forhold til seg selv og i forhold til resten av den skapte verden. Kort sagt, som menneske er jeg konge! Jeg er litt lavere enn Gud, satt over alt annet skapt og tildelt en krone med herlighet og ære. Nåde den som prøver å ta fra meg den kronen!

Dernest, selv om jeg som menneske er konge, så er jeg fremdeles et lite menneskebarn. Jeg har klare begrensninger og åpenbare svakheter. Det hører med til det å være skapt. Men i min svakhet, så er jeg fremdeles Gud sin. Jeg er og forblir hans skapning. Han husker på meg, han tar seg av meg og vil ha med meg å gjøre. Alt dette bare fordi jeg er til; fordi jeg er menneske.

“Utfordrende”

Sal 8 er utfordrende av den enkle grunn at Sal 8 ikke bare er sant om meg. Det er også sant om deg. Sal 8 utfordrer meg til å tenke sant om hva du er som menneske. Uavhengig av alder, kjønn, tro, hudfarge, legning, status, utseende, humor eller hva det måtte være. Du er konge! Du er villet av Gud – Gud sin skapning. Og når Gud husker på deg og ser til deg, så er det ingen grunn til at jeg ikke skulle gjøre det samme.

Foto: DonkeyHotey på Flickr

Reklamer
Kommentarer
  1. asbjørn handeland sier:

    Bra!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s