Salmehverdag

Posted: 27/11/2011 by FIH in Uncategorized

Av: Aage Myksvoll

rachel_titiriga salmehverdag

Den kristne kirke er en syngende kirke. Det er et varemerke vi skal være stolte av. Er du medlem av et kristent trossamfunn har du samtidig fått med deg en musikalsk og poetisk tradisjon.

“…en syngende kirke…”

Hvilket forhold har vi til vår kirkes sangtradisjon?                                                                                         Jeg vil gjerne slå et slag for at salmer får en fornyet status som lesning. For ikke så altfor langt tilbake var salmer en viktig del av oppbyggelseslitteraturen. De ble daglig lest som andakter og poesi. Samtidig var de en inngangsport til en unik melodisk og musikalsk verden.

Som hymnolog burde jeg vel først og fremst ta til orde for at salmer skal synges. Det gjør jeg gjerne. Salmer er til for å synges. Nysgjerrigheten på tekstene kommer ofte ved at en synger eller lytter. Men salmer er også tekst og poesi. De kan med fordel leses.

Salmer inviterer til tekstbevissthet. Gjennom språkets fascinerende struktur og rytme formidles dikternes troserfaringer og teologiske perspektiver. Ved siden av Bibelen er dette en av de største gavepakker vi har fått.

“…en av de største gavepakker vi har fått…”

De siste årene har vi kunnet registrere et gledelig oppsving når det gjelder oppmerksomheten rundt salmer. Samtidig har vi sett en utvikling av at sanger og salmer har “forlatt” sang – og salmebok og havnet på overhead og powerpoint. Dette kan ha flere fordeler, men det har samtidig ført til at den personlige og hverdagslige tilgjengeligheten til salmene er blitt svekket. Hvorfor? Fordi mange ikke lenger ser det som nødvendig å eie en egen sang – eller salmebok. Her tror jeg vi går glipp av noe: Muligheten til umiddelbart å kunne velge salme selv, slå opp i egen salmebok, møte tekstene fysisk fra bladet og kanskje gjøre personlige merknader. Dette å kunne lese her og nå uten å måtte logge på først.

Jeg prøver å se for meg et take-off for nærlesing av salmetekster. Det kan gi uante og berikende perspektiver på vårt trosliv. Det blir et møte med poesi, teologi, andres troserfaringer, – og et unikt melodistoff.

Så hvorfor er salmer viktige? Kirstine Arendt skriver: – Fordi vi med salmerne og salmebogen får en ven for hele livet. En ven som kan bære os og styrke os i glæde og i sorg, ved højtider, men også i hverdagen.

 

Foto: rachel_titiriga på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s