Fri vilje?

Posted: 29/11/2011 by FIH in Uncategorized

Av: Arne Helge Teigen@boetter - fri vilje

Gud har skapt oss med fri vilje – så da kan alle velge å tro, tenker mange. Bibelen sier noe annet, nemlig at mennesket ikke har vilje til å søke Gud. Rom 3.10. Enkelte tror på den frie vilje, fordi de ikke har forstått hva troen er. Troen er en noe jeg bestemmer over, tenker de. Men – Bibelen beskriver troen som tillit, og fordi troen er tillit, kan viljen ikke bestemme over den. Tillit er noe som bare kommer. Slik er det, både i forhold til mennesker og Gud.

“Dersom du har stjålet noe fra en venn, blir du redd for ham, og våger ikke å møte vedkommende”

Noen tenker at mennesker ikke søker Gud fordi de har fått høre så mye skremmende om ham. Skal de få tillit til Gud, må de få høre at Gud ikke er så farlig. Men – her begår man en feil igjen. Det er nok sant at mennesker har mistet tilliten til Gud. Men dette er faktisk ikke Guds skyld. Som regel er det to grunner til at tillit til en annen person ødelegges. Enten skjer det på grunn av noe den andre gjør mot deg – eller det skjer på grunn av noe du gjør mot den andre. Dersom du har stjålet noe fra en venn, blir du redd for ham, og våger ikke å møte vedkommende. Slik er menneskets forhold til Gud. Troen på Gud er ødelagt, fordi du har syndet mot ham. Din vilje er dypest sett bundet av frykt og angst for Gud, og du er ikke i stand til å søke ham. Hvordan kan jeg bli frelst da, spør du kanskje.

“Det bibelen forteller om Gud er enda større og bedre”

Tenkt deg hvordan det ville være dersom du har en venn som du har gjort noe galt mot, og at denne vennen en dag sier til deg: Jeg vet at du har stjålet fra meg og at du er redd for hva jeg vil gjøre med det. Men nå har jeg bestemt meg for at jeg tilgir og ettergir deg det du har stjålet. Da ville du få tillit til denne vennen som aldri før- ikke sant? Din venn har gjort opp for deg, og tilbyr deg frihet fra det du anklages for. Det Bibelen forteller om Gud er enda større og bedre. Bibelen forteller nemlig at Gud sendte sin Sønn for å ta på seg skylden og ansvaret for dine synder. Alt du skylder Gud har Jesus betalt og gjort opp ved sin død og oppstandelse.

Gud sender dette budskapet inn i din vei, for å skape troen i ditt hjerte. Ved at du tar til deg budskapet om Jesus river Gud deg ut av det som holder deg og din vilje fast. Dette viser at det er Gud som søker oss som ikke er i stand til å søke ham.

Foto: @boetter på flickr

Reklamer
Kommentarer
 1. kjl sier:

  Jeg kom over dette innlegget på et google søk. og jeg må si du har forvrengt og bommet veldig. Rom 3. 10 sier ikke noe om at folk ikke kan søke etter Gud eller at mennesket ikke har fri vilje. Rom 3. 10 sier at ingen mennesker er rettferdige. det vil si at ingen mennesker klarer å holde seg vekke fra synd. derfor måtte Gud selv gjennom Jesus ta på seg vår synd som vi ikke kan bære selv.

  KILDEKRITIKK

 2. Arne Helge sier:

  Kjære kjl/KILDEKRITIKK

  Jeg ser at jeg nok har vært litt unøyaktig i min referanse. Jeg burde ha føyd til det påfølgende verset, altså Rom 3. 11, og kanksje tatt med enda flere vers. Mener å huske jeg tenkte Rom 3. 10 – 11 da jeg skrev, men det er ikke alltid at det man får gjort det man tenker. Det viktigste er jo hva Bibelen sier – og da kan vi jo merke oss at Rom 3. 11 nettopp sier at: «det er ikke en som søker Gud». Det sier jo også noe om menneskets vilje? Det er du kanksje enig i? I Johannes 6. 44 sier Jesus at ingen kan komme til ham, uten at Faderen drar ham… Bibelen omtaler oss mennesker som bundet i forhold til Gud, vi er ikke selv i stand til å søke ham. Men heldigvis søker Gud oss, gjennom sitt ord. Ellers er jeg litt spørrende til det du skriver – du får unskylde – men jeg synes nesten det blir litt selvmotsigende: I følge deg, sier Rom 3. 10 at mennesket ikke klarer å holde seg borte fra synd… det er vel nesten det samme som å si at menneskets vilje er bundet – er det ikke?

  mvh

  Arne Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s