Liturgi

Posted: 04/12/2011 by FIH in Uncategorized

Av: Robert Lilleaasentheirhistory-liturgi

Hjem kan være så forskjellig. Da jeg som barn besøkte kamerater så tenkte jeg ofte over hvor forskjellige hjem kunne være. Jeg hadde jo mine forestillinger om hvordan et hjem skulle være, når man spiste middag, hvor mange som satt til bords, hvor lenge vi satt, når det var leggetid, hva vi fikk se på tv og så videre. Selv som ganske ung forstod jeg at hjem kan være svært forskjellig, og at det likevel kan være gode hjem.

“…hvem kan våre så forskjellige…”

Det siste året har en viktig del av jobben min på FiH vært å besøke menigheter for å se hvordan de har det, hvordan de gjør ting. Slike besøk kan minne litt om det å være med kamerater hjem. Akkurat som du lærer mye om både dine venner og deres familie av å dra på besøk, så kan du lære mye om andre kristne og deres menighet ved å besøke dem. Hvordan vi oppfører oss når vi er sammen som familie “sier” en hel del om hvem vi er.

I teologien så kalles det vi lærer om menigheten, våre tanker om hva det vil si å være menighet, for ekklesiologi. Hvordan vi oppfører oss når vi er sammen som menighet har faguttrykket liturgi. Liturgi er som mye annet i teologien et gresk ord, eller egentlig to greske ord: “laos” og “ergon”. Laos betyr ‘folk’ og ergon betyr ‘tjene’ eller ‘arbeid’. Liturgi betyr dermed “folkets tjeneste” evt. “tjeneste for folket”. I sekulær (ikke religiøs) sammenheng ble ordet brukt om arbeid man gjorde for en gruppe mennesker uten å få betalt for det. Var du trener på miniputtlaget i fotball, så gjorde du liturgi.

«”…liturgi betyr tjeneste for folket…”

Etter hvert som ordet ble brukt i kristen sammenheng så hadde liturgi en dobbeltbetydning. For det første var det et ord for hva Gud har gjort for menneskene. For det andre handlet det om hva menneskene gjorde for Gud. Ikke ulikt ordet gudstjeneste, som både handler om Guds tjeneste for oss, og vår tjeneste for Gud. I den rekkefølgen.

Akkurat som det er flere måter å organisere et hjem, så er det flere måter å organisere kristne fellesskap. Det er lite sannsynlig at den samme organiseringen vil fungere like godt for en familie med en voksen og tre barn, som i en familie med to voksne og ett barn. Det samme er tilfelle for menighetsorganisering; tid, sted og kultur bør tas hensyn til når vi skal finne gode måter å være sammen som kristne.

Samtidig er det noe vi ikke bør forandre – og det er arbeidsfordelingen og rekkefølgen på denne. Grunnlaget for et kristent fellesskap er Guds tjeneste for oss, den tjeneste bare Gud kunne ha. Først etter dette gir det mening å snakke om vår tjeneste for Han.

Foto: theirhistory på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s