Omvendelse – En menneskerett

Posted: 11/12/2011 by FIH in Uncategorized

Av: Frank Ole Thoresen

Mennesker som representerer ulike regimer og religioner har ofte hatt et vanskelig forhold til omvendelse.overdaforest-omvendelse

I India kjemper militante hinduer mot omvendelse fra hinduismen, i kommunistiske land har ateisme ofte vært eneste aksepterte norm og i mange muslimske områder kan omvendelse fra Islam medføre fare for livet. Men også i den kristne kirkens historie har omvendelse vært et betent tema. I middelalderens Europa var omvendelse fra kirkens majoritetstro nærmest utenkelig, og trosavvik ble bekjempet med makt. Fortsatt finnes det kristne grupperinger som ikke uten videre aksepterer omvendelse fra egen religion. Vi kan gjerne legge til at misjonsvirksomhet med sikte på omvendelse heller ikke alltid er akseptert i sekulære kretser her i Norge.

“…Islam og omvendelse…”

I den nære historien har likevel omvendelse i særlig grad vært et omstridt tema i forhold til islam. Mange muslimer vil legge vekt på profeten Muhammeds ord slik de er gjengitt i Koranen, sûra 2: 257. Der sies det at ”Det er ikke tvang i religionen.” Mange muslimer vil derfor akseptere at alle mennesker har rett til selv å velge sin tro. Likevel er det en rekke andre autoritative utsagn i muslimsk teologi som gjør omvendelse vanskelig. Dette har medført at omvendelse i mange muslimske kontekster fortsatt kan medføre livsfare. Eksempelvis støttet nylig over 75 % av befolkningen i både Egypt og Pakistan dødsstraff for omvendelse fra Islam. (http://www.pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/)

“…to viktige dokumenter…”

I løpet av det siste året har to viktige dokumenter blitt forfattet som tar opp denne problemstillingen. Det ene er skrevet her i Norge. Oslokoalisjonen for tros- og livssynsfrihet har i 2011 ledet et interreligiøst arbeid med å utforme ”kjøreregler” for akseptert misjonsarbeid. I dette arbeidet har både et bredt spekter av kristne kirker, Humanetisk forbund og f.eks. Islamsk råd i Norge vært involvert. Dokumentet understreker at både omvendelse og misjon har en klar forankring i menneskerettighetene. I artikkel 18 i menneskerettighetene understrekes det at alle mennesker har rett til å velge egen religion, og til både offentlig og privat å uttrykke troen overfor andre. Dessuten understreker artikkel 19 at alle har rett til å tilegne seg informasjon og gi slik informasjon videre til andre. Med andre ord understrekes både retten til å drive misjon, retten til å bli fortalt om andres tro, og retten til omvendelse.

“…representerer trolig mer enn 80% av verdens kristne…”

Kirkenes Verdensråd, Den romersk katolske kirken og World Evangelical Alliance representerer til sammen trolig mer enn 80% av verdens kristne. De har nylig blitt enige om en felleserklæring for kristen misjon. Der understreker de at misjon er en sentral del av kirkens vesen, og at omvendelse til kristen tro er et mål for kirkens vitnesbyrd. Det skal vi glede oss over, for det har slett ikke alltid vært en selvfølge i økumeniske fora.

En anerkjennelse av kirkens rett (og plikt) til å drive misjon har med andre ord gjennom de siste tiårene blitt styrket i ulike fora. Den mangelen på respekt for misjon en ofte møter i det sekulære Norge utgjør i så måte et intolerant særsyn.

Foto: Overdaforest på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s