Nissen og Jesus – en betraktning

Posted: 23/12/2011 by FIH in Uncategorized

Av: Robert Lilleaasen

agitprop-Nissen vs Jesus

”Har Nissen blitt en alternativ Jesus”, ville iTro redaktøren at jeg skulle skrive om. Og jeg kan forstå hvor et slikt spørsmål kommer fra. En liten rundtur på kjøpesenteret der jeg bor viser med all tidelighet at julen er en nissehøytid. Det er nissepynt, nissesjokolade og elleville nissepriser – som jeg ikke helt skjønner om er en god ting eller ikke. Den norske julen 2011 ser ut til å være en nissehøytid.

”…har Nissen blitt en alternativ Jesus…”

Nissen er en ufarlig karakter fordi, vel fordi han egentlig ikke finnes. Trodde du noe annet var det på tide at du fikk vite det – Nissen finnes ikke, reinsdyr kan ikke fly og får du besøk litt utpå kvelden bør du sjekke hvem som nettopp gikk ut for ”å lufte seg litt”. For nissen, han finnes ikke. Det er vel nettopp det at han ikke finnes, at han er en karakter vi fullstandig kan forme etter våre egne ønsker som gjør Nissen så attraktiv, så lett og like. Han er det vi vil han skal være, det vi tror vi trenger. Han reklamerer gjerne for Cola og annet skvip, han hjelper voksne med å skille de snille barna fra oss andre, og han gir mer enn gjerne alibi når forbruket tar overhånd en hektisk før jul. Nissens styrke er rett og slett at han ikke finnes.

Det er sikkert mulig å irritere seg over at nissen ser ut til å ha vunnet den kommersielle kampen om julen, men jeg lurer på om det er like greit. Fra et kristent perspektiv så kunne mange av oss ønske mer fokus på det vi kaller julens egentlige hovedperson, nemlig Jesus. Men siden vi nå har fått en høytid der forbruk og overspising er de viktigste fellesnevnerne over det ganske land, så tror jeg rett og slett Nissen passer bedre som samlende karakter. Til en høytid vi har redusert til en festival i navlebeskuende aktiviteter, en forbruksfest i egoismens tegn, så er en julenisse formet i vårt eget bildet, etter eget ønske, langt mer passende. Jeg er i alle fall glad jeg slipper Jesus-sjokolade og elleville Jesus-priser på det lokale kjøpesenteret.

“…Jesus julens egentlige hovedperson…”

Vi kan selvsagt være uenig i fokuset i den norske julen. Vi kan ønske oss en jul der han som spør etter bortkomne sønner og fortapte sauer har en mer sentral plass enn han som bare vil snakke med de snille barna. Vi kan ønske oss en stille og ettertenksom markering av han som ble født i en stall, til et liv som flyktning, forfulgt og frelser, i stedet for en kjøpefest inspirert av en overvektig fyr i rød kostyme. Men så lenge vi velger kjøpefesten, fråtsingen og fokuset på meg og mitt – så passer en Nisse skapt i vårt eget bilde klart best inn.

På den annen side: Dersom du lurer på om Nissen kan erstatte Jesus, lurer du på hvem som er best for oss, har mest for oss – så er det en sammenligning Nissen ikke tåler.

Foto: Agitprop på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s