Hører du det du hører?

Publisert: 17/01/2012 av FIH i Uncategorized

Av: Håkon Sunde Pedersen

Natashalatrasha-hører du det du hører

Hva er samtaleemnet etter et kristent møte? I den grad samtalen har noe å gjøre med det som skjedde på møtet, synes den ofte å dreie seg om taleren og det han eller hun leverte. Hun var god og leverte en bra tale! Det verste som kan skje er at taleren gjør en dårlig figur og leverer en uinteressant, irrelevant og stusslig tale.

“…hvordan var taleren?…”

Hva er bønneemnet på bønnemøtene før møtet? Ikke sjeldent bes det mye for dem som snart skal være aktive fremme på podiet. Det er en god ting!

Taleren har utvilsomt en viktig oppgave. Bibelen sier en hel del om denne oppgaven – noe mange for øvrig synes å ha god kontroll på, hvert fall nok til å mene mye og mangt om taleren og det han eller hun leverer. Det vi kanskje glemmer – midt i vår iver etter å vurdere taleren – er at Bibelen ofte har et ganske annet fokus. I stedet for taleren, setter den søkelyset på tilhøreren. Hører du det du hører?

“…Bibelens fokus er ikke på taleren, MEN på tilhøreren…”

Leser vi gjennom Det gamle testamentet (GT) ser vi ganske raskt at det største problemet ikke var falske profeter eller dårlige talere. Problemet var tilhørerne. De hadde hørt personer som Moses, Samuel, Jesaja og Jeremia tale Guds ord. De hadde altså hørt og hørt. Likevel, den typiske anklagen mot folket i GT er så altfor ofte: “Men de hørte ikke”.

Å høre Guds ord byr på ufattelige muligheter. Ikke minst skapes troen på den måten (Rom 10:17). Men å høre Guds ord innebærer også et alvor. Det skapes på den måten også et skille mellom dem som hører uten å høre, og dem som hører og virkelig hører.

“…å høre Guds Ord innebærer et alvor…”

Jer 7:23-24:

“Men dette var det bud jeg gav dem: Hør på min røst! Så vil jeg være deres Gud, og dere skal være mitt folk. Dere skal vandre på alle de veier jeg befaler dere, så skal det gå dere vel. Men de hørte ikke og vendte ikke øre til meg. De fulgte sine egne tanker, sitt onde, hårde hjerte. De vendte ryggen, ikke ansiktet til meg”.

Å virkelig høre innebærer å gi Guds ord rett og innrette sitt liv etter det. Å ikke høre kan innebære mange ting, f.eks. å hele tiden innrette Guds ord etter hva som oppleves og tenkes relevant og oppbyggelig i forhold til ens liv.

Når du skal på møte for å høre Guds ord, be for dem som skal opp på podiet, men også om at du virkelig må få høre. Når du har hørt Guds ord, diskuter ikke talerens humor og talens relevans. Samtal heller om hvorvidt du virkelig hører og om ditt liv er relevant i forhold til Guds ord.

“…diskuter ikke talerens opptreden, MEN ditt liv i forhold til Guds Ord…”

Foto: Natashalatrasha på Flickr

Reklamer
kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s