«Hvorfor, Gud?»

Posted: 09/02/2012 by FIH in Uncategorized

Av: Håkon Sunde Pedersen

wadem - hvorfor gud

Hvis det er noe Det gamle testamentet (GT) har mye av, så er det spørsmål av typen: Hvorfor skjer dette meg, Gud? Underforstått; den som spør, lider og har det vondt.

Hva galt har jeg gjort?

“Hvorfor Gud?” er en variant av et eldgammelt spørsmål. Spørsmålet om lidelsen. I Sumer – én av de eldste kulturer vi kjenner til – har man funnet en tekst som heter “The Man and His God” fra ca. 2000 år f.Kr. Her stiller en mann spørsmål ved sin lidelse. Hvorfor? Mot slutten av teksten kommer svaret: Du har syndet, derfor lider du. Kort sagt: “Du høster som du sår”. Dette svaret var standard og medførte et behov i denne kulturen for stadig å bekjenne ubevisste, så vel som ugjorte, synder.

Prinsippet om at “du høster som du sår” finner vi også i Bibelen (Gal 6:7). I GT kommer det til uttrykk som et prinsipp i mye av visdomslitteraturen i GT, hvor det bl.a. heter: “Den ugudelige vinner en lønn som svikter, men den som sår rettferd, får lønn som varer” (Ord. 11:18). I tillegg finner vi det i mye av profetlitteraturen i GT, hvor Gud straffer mennesker for deres synd. I GT vitner prinsippet således om at det finnes en viss orden i skaperverket – ærlighet varer lengst, – og om at Gud er rettferdig – urett tåles ikke.

“…du høster som du sår…”

Mot denne bakgrunn er det kanskje ikke så underlig at mange i møte med lidelse og vonde ting har lett for å spørre: Hva galt har jeg gjort, siden dette skjer meg? Spørsmålet avslører en tankegang som er til forveksling lik prinsippet om at “du høster som du sår,” men likevel ikke identisk. Man bruker på et vis prinsippet “motsatt vei”, slik at man gjennom å analysere “høsten” mener å kunne identifisere “såkornet”. Med andre ord: Konkret lidelse har en logisk forklaring i menneskers konkrete synd. Også denne tankegang finner vi uttrykt i GT, men da som noe der blir avvist. For vennene til Job tenkte slik. De mente å ha forklaringen på all den lidelse Job opplevde. Job måtte ha syndet. Job trengte derfor bare å bøye seg for Gud og bekjenne sin synd. Også Job selv tenkte på denne måten, bare med den forskjell at han ikke visste om å ha begått noen synd. Han visste derfor ikke hva han skulle bekjenne. Han nektet å bekjenne noe han ikke hadde gjort, og ønsket seg derfor en rettssak så han kunne få bevise sin uskyld (Job 31). Jobs bok lærer oss at en slik tankegang ikke bare legger stein til byrden til alle som lider (Job 6,14-30). Den står også i fare for å gjøre Gud veldig liten. Alt er jo vitterlig mitt eget ansvar og min egen skyld. Gud er således ingenting å tro og håpe på i møte med lidelse.

Et gammeltestamentlig perspektiv

Med alle sine “Hvorfor Gud?” vitner imidlertid GT om noe annet. Ikke all lidelse er selvforskyldt. I denne verden går det nemlig an å lide urett og det går an å lide urettmessig. For selv om GT holder fast på at prinsippet om at “du høster som du sår”, så er GT også tydelig på at man i denne verden kan “høste” noe man ikke har “sådd”. Gjennom ropet “Hvorfor Gud?” vender mange av GTs lidende – f.eks. Jeremia og David – seg tillitsfullt til Gud med sin lidelse i den visshet om at Gud har et ansvar. For det første er Gud en rettferdig Gud som må og vil ta et oppgjør med urett, og som vil skape en ny himmel og en ny jord (Jes 66,22-24). For det andre er Gud den som har gitt meg selve livet. Så når byrdene blir for tunge, ja når enda livet selv blir en byrde, hvem andre skal man da gå til enn han som har gitt meg selve livet (Jer 20,18 og 1,5). For det tredje vitner NT endelig om at han har tatt dette ansvaret for mitt liv så alvorlig at han i siste instans gikk hele veien til Golgata og således blir ved min side og har medlidenhet med meg i lidelsen (Heb 4:14-16).

Foto: wadem på flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s