Vestlig misjon hører fortiden til…?

Posted: 13/03/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Frank Ole Thoresen

harold_5056 - hører vestlig misjon fortiden til

Mange tenker at alt var mye bedre før. Vi hører ofte i Norge om vekkelsene som preget landet vårt tidlig på 1900 tallet. Det er nok riktig i et svært lite perspektiv, men historien viser at første halvdel av 1900 tallet var en global krisetid for evangelisk kristendom. Store deler av den evangelikale kirken var lammet av liberal teologi, kirkens sentrum var i Europa og Nord Amerika og pilene pekte kraftig nedover. Den “ikke-religiøse” del av verden vokste faktisk kraftig fra 1900 frem til 1970, nådde sitt høydepunkt rundt 1980, og har deretter vært i tilbakegang.

“…mange tenker at alt var mye bedre før…”

Den evangelikale delen av den globale kirken “fant igjen fotfeste” omkring 1960 og har siden vært i eksplosiv vekst. Mye av dette skyldes en eventyrlig vekst i deler av Afrika og Asia, mens prosentandelen evangelikale kristne i Europa og USA samtidig har vært relativt stabil. Katolsk og Ortodoks kristendom har derimot vært i tilbakegang, noe som medfører at den totale prosentandelen kristne i verden har vært forholdsvis stabil fra ca. år 1900. Trolig vil evangelisk kristendom fortsette å vokse mer enn verdens befolkning for øvrig. Sannheten er at den evangelikale misjonsbevegelsen gjennom de siste 50 år radikalt har forandret verden!

Dersom en også trekker inn de andre religionene tegner et svært tydelig bilde seg: Verden blir stadig mer religiøs! Sekulære Vestlige medier preger vår europeiske verdensoppfatning. Der er fortsatt all religion “tåpens ideologi”. Derfor er heller ikke det store bilde så lett å få øye på.

“…verden blir stadig mer religiøs…”

Bakgrunnen for den eksplosive veksten i den evangelikale kirken finner vi ikke minst i misjonsbevegelsen. Antallet misjonærer fra denne del av kristenheten vokste fra ca.40000 i 1950 til 100000 ved årtusenskiftet. Fortsatt er antallet i betydelig vekst. Nord-Amerika har vært det største lokomotivet i denne prosessen, og fortsatt kommer de aller fleste misjonærer herfra.

Hva så med årene fremover? Nye kirker fra andre kontinent har i stadig større grad blitt deltakere i den internasjonale misjonshverdagen. Det er det grunn til å juble for. Likevel vil majoriteten av verdens misjonærer fortsatt bli sent ut fra Vestens kirker i mange år fremover. Vestlig misjon tilhører på ingen måte fortiden. Ikke minst vil det være stort behov for misjonærer som har solid teologisk kompetanse. Stadig flere misjonærer med ulik etnisk, kulturell og teologisk bakgrunn vil arbeide sammen i fremtiden. Da er det helt avgjørende med misjonærer som har kulturforståelse og kan gi god teologisk veiledning. Du er velkommen til å delta!

“…vestlig misjon hører på ingen måte fortiden til…”

Foto: Harold_5056 på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s