Det Gud ikke kan

Posted: 02/04/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Sverre Bøe

trevor haldenby - det Gud ikke kan

En skal høre mye rart før ørene faller av: “Jeg kan noe Gud ikke kan, jeg kan lyve!”

Jo, det står i Bibelen at Gud ikke kan lyve. Paulus skrev til sin venn Titus at Gud rett og slett ikke kan lyve, han kan aldri gå tilbake på et løfte. Ordrett står det slik, i en sammenheng der det handler om frelsen og det evige livet: “Det har Gud, som ikke kan lyve, gitt løfte om fra evighet av”, Tit 1,2.

“…Gud kan rett og slett ikke lyve…”

Vi, derimot, klarer veldig godt å lyve. Det vet alle. Også Bibelen sier det. Helt kategorisk slår Rom 3,4 det fast: “La det stå fast at Gud er sannferdig, men hvert menneske er en løgner!”

Bibelen sier også klart hvor vi har løgnen fra. Joh 8,44 sier om djevelen: “Når han taler løgn, taler han av sitt eget, for han er en løgner og løgnens far”.

Men Gud er altså ikke slik. Allerede Bileam, han med eselet som snakket, slo det fast: “Gud er ikke et menneske så han skulle lyve, heller ikke et menneskebarn så han skulle angre. Skulle han si noe og ikke gjøre det? Skulle han tale og ikke sette det i verk?” (4 Mos 23,19).

Saken er at Gud ikke svikter. Andre venner kan faktisk svikte. De glemmer, eller de får andre venner som betyr mer. Slik er aldri Gud.

“…venner kan svikte og glemme, men slik er ikke Gud…”

Paulus hadde levd lenge med Gud og gjort mange slags erfaringer med både folk og med Gud. Han skriver om frelsen vi får “i Kristus Jesus” og kaller den for “evig herlighet”. Så trekker han opp noen sterke sammenligninger mellom oss og Gud:

“For er vi døde sammen med ham, skal vi også leve sammen med ham.

Holder vi ut, skal vi også herske sammen med ham.

Fornekter vi, skal også han fornekte oss.

Er vi troløse, så forblir han trofast. For han kan ikke fornekte seg selv”

(2 Tim 2,11-13).

Bibelen sier altså ikke at Gud ikke kan komme til å “fornekte” noen; tvert imot: Gud respekterer et nei, også om det blir siste ord fra et menneske innfor Gud. Det går faktisk an å gå fortapt. Men Gud kommer aldri til å svikte noen. Han er alltid trofast. Derfor kan vi stole på ham.

“…Gud respekterer ett nei…”

Og teksten vår hjelper oss til å se en viktig forskjell: Om visvikter Jesus, så vil Gud gjerne tilgi. Men om vi fornekter ham og stenger ham ute – vel, så respekterer Gud det. Han tvinger seg ikke på noen.

Jeg har mange ganger sviktet Gud. Det er flaut. Og det verste er at det kan komme til å skje igjen. Men aldri har Gud sviktet meg. Han kan ikke svikte. Han kanaldri gå fra et løfte. Han er Gud.

Foto: Trevor Haldenby på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s