Hvit løgn

Publisert: 04/04/2012 av FIH i Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Robert Lilleaasen

Leo Reynholds - hvit løgn

Jeg mistenker at ideen om hvite løgner bygger på en løgn.

Et kjapt søk på hvite løgner lærer meg i alle fall to ting. For det første kan magasinet foreldre og barn fortelle at foreldre serverer barna sine 3000 hvite løgner i løpet av barndommen. Halvparten forklarte at de løy fordi de ikke visste svaret på barnets spørsmål, mens 8 av 10 løy for å beskytte barna mot sannheten. For det andre blir jeg på nettsiden dannelse.no fortalt at hvite løgner er et nødvendig redskap for å kunne være høflig å beholde den gode stemningen.

“..serverte barna sine 3000 hvite løgner i løpet av barndommen…”

Selv om de fleste av oss nok mener løgn er en uting så kan det virke som om vi i gitte tilfeller er villig til å lyve. Enten fordi det finnes såkalte formildende omstendigheter, eller fordi det finnes et mål som er viktigere en midlene vi tar i bruk for å nå dette målet. Nå finnes det helt sikkert forvanskende omstendigheter hvor både liv og helse kan avhengige av viljen til å omgå sannheten, men jeg vil likevel driste meg til å påstå at selve ideen om en hvit løgn i bunn og grunn er en løgn.

Utgangspunktet for en som ønsker et disippelperspektiv på spørsmålet om hvite løgner vil være budet om nettopp ikke å lyve, men også Jesu selvpresentasjon som Sannheten og Djevelen som løgnens far hjelper oss på vei. Nå vet jeg ikke om djevelen har påtatt seg farskapet til halvsannheter og hvite løgner, det er uansett ikke poenget. Saken er at løgn i alle farger og fasonger har potensiale i seg til å binde oss og forfølge oss (bare spør ministerne som i takt med snøsmeltingen har måttet forklare det de ikke visste/trodde ville komme frem), mens sannheten gjør oss fri.

“…løgn i alle farger og fasonger har potensiale i seg til å binde oss og forfølge oss…”

Dette betyr ikke at du trenger å være uttømmende i din omtale av svigermors halvkokte poteter. Å snakke sant er ikke nødvendigvis det samme som å si alt man tenker på. I blant kan vi benytte anledningen til å skryte av selskapet i stedet for maten – hvis du skjønner. Men det kan også komme til å bety at du frasier deg retten til å bruke snarveier og lettvinte løsninger. Det kan bety at du frasier deg muligheten til å unngå motgang og prøvelser.

Disippelidealet i både det gamle og det nye testamentet er å være hel i sin ferd (en språklig slektning av hellig). Disippelidealet er sannhetssøken, eller rettere sagt sannhetsetterfølgelse. Derfor, med idealet om å følge sannheten og være hel, virker halvsannheter og hvite løgner som en dårlig ide.

Saken er skrevet på oppfordring fra iTro.no

Foto: Leo Reynholds på Flickr

Reklamer
kommentarer
 1. Andreas Årikstad sier:

  Så sant som det er sagt!

 2. Cecilie sier:

  Har sagt mange ganger at ærlighet varer lengst, for det er sannheten som setter fri.
  Det er omstendigheter der det er lett å servere en hvit løgn, men Gud lovet ikke at det ville bli bare enkelt. Jeg tror vi burde bli flinkere til å spørre Gud til å svare på en måte som er han til behag, i stede for å tenke på å kun behage andre og ta den lette veien ut.

  Jeg husker spesielt en gang der jeg ble stilt overfor spørsmålet om jeg likte den nye sveisen til en veldig nær kjenning. Hun var veldig sensitiv ift hva vi sa til henne da hun var opptatt av at fasaden alltid var striglet til det ytterste. Jeg kikket på hva jeg syntes var direkte ufint og ikke passende i det hele tatt og ba stille «Kjære Gud, hjelp meg» Smilende svarte jeg at «den fargen passet deg virkelig godt, og jeg ser at du er utrolig vel i ny sveis, så bra for deg!» Strålende fornøyd over kompliment fortsetter hun samtalen og jeg takker Gud for hjelp i «nødens» stund.

  Kanskje burde vi først tenke på hva som ville behage Far, før vi tenker på hvordan vi skal behage mennesker…

 3. Robert sier:

  Synes du peker på noe veldig viktig her Cecilie, og et fint eksempel.
  Vi som faktisk kan snakke med vår himmelske Far om både stort og smått, og som også oppfordres til å legge alle ting frem for han i bønn, bør absolutt søke Gud også med slike utfordringer som vi her snakker om.

  Videre er det som du skriver viktig å ære den som æres bør, altså Gud. Å leve til Guds ære handler blant annet om å snakke sant. Dette bører blant annet hvorvidt vi først og fremst er innstilt på Guds vilje eller noen annens, om det er Gud vi søker først, om vi har vår identitet i ham, og om vi er villig til å ta opp vårt kors.

  Takk for veldig viktig innspill.

  Hilsen Robert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s