Ordløs omsorg ikke nok

Posted: 12/04/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Egil Sjaastad

john Flinchbaugh - ordløs omsorg er ikke nok

Utsagn som rives løs fra sin sammenheng, kan lett misbrukes. Det skjer med Frans av Assisis berømte “Forkynn evangeliet, om nødvendig med ord”. Løsrevet kan det virke som om han mente at evangeliet vanligvis formidles uten ord. Men det stemmer ikke.

“…forkynn evangeliet, om nødvendig med ord…”

Omsorg og nærvær erviktig. Jesus har bedt oss om å vise kjærlighet til alle. Det innebærer

– en oppriktig interesse for medmennesker

– en hjelpende hånd til den som ligger nede

– en invitasjon til den ensomme

– en “ekstra mil” sammen med en som vil lette hjertet

– et respektfull nærvær hos den som ingen bryr seg om

– et besøk til en syk

– en blomst til en kollega som feirer år

– en takkens sms til noen som har betydd noe spesielt for deg

– et lydhørt øre til et barn som gråter

Vi kunne fortsatt i det uendelige. “Kjærlighet oppfinnsom gjør!”

Men når Jesus har kalt oss til vitner, innebærer det mer enn ordløs omsorg. For “troen kommer av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord” (Rom. 10:17).                                                      Taushet er gull, men ingen møter selve evangeliet gjennom taushet. Noe må sies.

“…taushet er gull, men ingen møter selve evangeliet gjennom taushet…”

Evangeliet er et budskap om Jesus, hvem han er, hva han har gjort, og hva han betyr for oss. Da Jesus kalte disiplene til vitner, sa han «Slik står det skrevet: Messias skal lide og stå opp fra de døde tredje dag, og i hans navn skal omvendelse og tilgivelse for syndene forkynnesfor alle folkeslag.” (Luk 24:46-47) Det som hadde skjedd i påska proklameres ved ord og følges av en personlig utfordring. “Vi ber dere på Kristi vegne: La dere forsone med Gud!” (2 Kor 5:20).

Dette er sentrum i den kristne misjonens oppgave. Atmosfæren skal være preget av omsorg og vilje til å gjøre noe for dem som sliter med livet. Men budskapeter gitt og skal forkynnes med ord.

Det er fristende å skyve denne utfordringen over på det upersonlige “misjonen” eller “den kristne virksomheten”. Men Jesus vil du skal ta det til deg helt personlig: Du er kalt til å vitne.

  • Ordløs omsorg kan koste. Men den gir mye glede tilbake.
  • Å vitne med ord kan koste enda mer. Men grip anledningene! Du vil få mye glede tilbake.

Her er det ikke motsetninger. Det er et samspill.                                                                                        Øv deg i dette samspillet! Da er du en Jesu ambassadør.

Foto: John Flinchbaugh på Flickr

Reklamer
Kommentarer
  1. Cecilie sier:

    Ofte havner vi vel i en av grøftene… enten er det handling uten ord, eller det er ord uten handling… og ingen av delene er riktig for seg selv. Det skal være, som du sier, ett samspill. Jesus er ett flott forbilde, ikke bare gjorde han godt, men han talte også sannheten.

    Det er viktig at vi er bevisste på at ord og handling er som hånd i hanske, samtidig skal vi også huske å be Gud om visdom til å vite når vi skal tale og når vi skal handle. Ord i gal tid, selv om de i seg selv er sanne, kan gjøre det vondere og vanskeligere for andre. Å alltid handle og aldri tale, kan føre inn i falsk trygghet, ‘puter under armene’ og at mennesker blir værende der de er og ikke beveger seg videre og ut..

    Viktig påminnelse, for som sagt… vi sliter med å holde oss på veien og havner vel fort i en av de to grøftene (hvertfall gjør jeg.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s