Musikk på avveier

Posted: 24/04/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, Musikk, teologi

Av: Aage Myksvoll

phil dragash - musikk på avveier

Den terrortiltalte i Oslo tingretthar i rettsprosessen bekreftet noe fellesmenneskelig: Musikk er knyttet til verdier og kan bidra som en forsterker av våre tankemønstre. Tragedien utspiller seg når disse tankemønstrene er destruktive og bunner i en ideologi som fremmer hat og lidelse. Terroristen har bevisst nyttet musikk for å fremme sitt budskap gjennom internett. Men ikke nok med det: Han har også brukt musikk som ”personlig oppbyggelse”, dvs. som en forsterker med henblikk på å nå sine forferdelige mål.

Terror ikledd romantikk

Musikk som påvirkningsfaktor er ikke et ukjent fenomen. De fleste av oss erfarer det i egne liv. Det er en velsignelse og et gode at musikken kan gi stemme til vårt livssyn og de verdier vi tror på. Men her er det en balansegang som bør mane oss til besinnelse. Det var ikke en utagerende rytmisk musikk den terrorsiktede etter tragedien 22. juli hadde nyttet for å fremme sitt budskap og gjøre seg selv i stand til å utføre sine destruktive handlinger. Det var tvert imot et meditativt, romantisk preget musikkuttrykk han valgte som en musikalsk ramme for sitt budskap.

Blendet av stimuli

“Der Führer” valgte en lignende strategi i 30 og 40-årenes Tyskland. Wagners sen-romantiske musikk var en viktig drivkraft i nazipropagandaen. Dette kan selvsagt ikke Wagner lastes for, men Hitler visste utvilsomt hvilke musikalske strenger det skulle spilles på.

Det er tankevekkende at hvem som helst kan ta hvilken som helst musikk og nytte den til et hvilket som helst formål. Jeg har selv sittet på kino og ”registrert” Bachs musikk blitt nyttet til å fremme det jeg vil kalle samfunnsnedbrytende moral. Når tid oppdaget jeg det? Minst et år i etterkant. I opplevelsessituasjonen blir vi fort blendet av de stimuli vi utsettes for. Hvis vi ikke oppøver en kritisk sans, kan følelsene ta hånd over refleksjonen.

Hva er konteksten?

Jeg slår gjerne et slag for musikkens gode gave, dens uvurderlige betydning for kirken og for folks mentale helse. Det har jeg gjort tidligere og vil gjerne gjøre det igjen. Denne gang har jeg valgt et annet fokus fordi jeg tror det er nødvendig. Oppfordringen er rett og slett å stille noen grunnleggende spørsmål knyttet til våre musikkopplevelser. Hvem er det som fører an her? Hva er konteksten? Hva uttrykker tekstene som følger den vakre musikken?

Musikk på avveier har sprengstoff i seg. Historien er full av eksempler. Oslo tingrett har de siste ukene demonstrert det for oss.

Musikk påvirker, og i det store og hele er dette et gode for oss. Men demagoger vet å utnytte det. Det gjør reklamebransjen også (uten sammenligning for øvrig).

Hvordan skal vi som kristne, og forhåpentligvis reflekterte mennesker, forholde oss til dette?

Foto: Phil Dragash på flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s