Går det an å "kristne" standup-rollen slik at den kan brukes til å forkynne Guds ord?

Posted: 02/05/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Sverre Bøe

standup_flickr_cosmicFlurk

En flott ting ved å få være lærer ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole er lunsjene. Jeg tenker ikke her (bare) på maten, men mest på alle de spennende samtalene og diskusjonen jeg får med meg.

En dag slengte jeg frem for noen studenter ved bordet en sikkert helt sprø tanke: Går det an å kristnestandup-rollen slik at den kan brukes til å forkynne Guds ord? Jeg tenkte på flere flotte forkynnere jeg har hørt som blandet fortellinger og forkynnelse med en saftig dose humor og snert. Og så tenkte jeg på alle de grå og nokså humørløse prekener jeg også har hørt. Kanskje kan predikantene lære noe av standup-komikerne?

«…Søren Kierkegaard forteller om en klovn i et stort sirkus i København…»

Svaret rundt bordetvar temmelig enstemmig: Nei, det går ikke. Standup handler helt grunnleggende om å latterliggjøre, baktale og slenge dritt. Poengene kan være sleivete, sleipe og omtrentlige. Dessuten skal standup-komikeren “selge” seg selv – detkanikke omformes til å forkynne Guds ord.

Nei, det kan ikke det. Jeg tror studentene rundt bordet har rett. Det ene undergraver det andre.

Den danske filosofen Søren Kierkegaard forteller om en klovn i et stort sirkus i København. Gjennom flere nummer har han fått publikum til le. I en pause står han bak scenen og skifter kostymer. Da får han se at det har brutt ut brann. Flammene sprer seg raskt. Straks stormer han ut på scenen og roper til folk at det er brann – «skynd dere ut, før flammene når oss!» Publikum klapper vilt og ler hysterisk – så morsom han er! Ingen tar ham alvorlig. Ingen gjør tegn til å reise seg. Ingen går ut. Alle misforstår klovnens advarsler som enda et festlig nummer, fremført levende og ildfullt (!).

«…fordi vi kjenner frykten for Herren og fordi Kristi kjærlighet tvinger meg…»

Evangeliet er det glade budskap. Jesus sammenlignet det med bryllupsmusikk – nå er det tid for å danse! (Matt 11,16-19). Men evangeliet har et bakteppe: Vi er på vei til fortapelsen. Guds vrede hviler tungt over enhver synder. Det er menneskets lodd en gang å dø, og deretter dom (Hebr 9,27). Budskapet om den korsfestede Jesus er eneste mulighet for redning.

Det gjør at evangeliets budbærere lever i en voldsom spenning mellom alvoret og gleden. Paulus forklarer hvorfor han var misjonær med to begrunnelser: både «fordi vi kjenner frykten for Herren» og fordi «Kristi kjærlighet tvinger meg» (2 Kor 5,11 og 14). Hans egen forkynnelse beskriver han slik, 1 Kor 2,3: «Svak, redd og skjelvende opptrådte jeg hos dere.» Neppe noen standup-komiker!

Dette handler om troverdighet: Hvis noen skal høre på det vi har å si, er det ikke likegyldig hvem vi er som sier det. Den som skal tale Guds ord skal være «et forbilde for de troende i tale, i ferd, i kjærlighet, i tro, i renhet!» (1 Tim 4,12).

Foto: cosmic_flurk på flickr

Reklamer
Kommentarer
 1. Jeg syns tilbakemeldingen om standup fra lunsjbordet deres er helt feil og mener at standup kan være et godt verktøy når dere skal presentere budskapet deres.

  Jeg jobber som Karriereveileder og bruker standup hele tiden med visshet om at dette er en form for scenekunst hvor man møter sitt publikum alene, kun utstyrt med en mikrofon og hvor det eneste hjelpemiddelet er egen kunnskap og vidd. Det er i og for seg riktig at begrepet har fått et populistist merke etter at flere scener har omfavnet denne underholdningsformen, men jeg syns det er trist at begrepet er ødelagt.
  Men du vet – finere varer gir flere forfalskninger.

  Man kan faktisk mene at en som utøver standup er en forkynner. Jeg vet at dette kan oppfattes som hykleri, men det kommer helt an på ”forsamlingen” .
  Einar Gelius er en som tør.
  Det ble ikke så godt mottatt fra ledelsen, selv om menigheten hans elsket han.

  Se på standup som et godt verktøy som i likhet med andre verktøy må brukes riktig.
  Jeg har for øvrig tillatt med å skrive om dette i min egen blogg.
  Lykke til!

  Mvh
  Morten Besshø // mortenbessho.wordpress.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s