For Jesus og Misjonen–et reisebrev fra Egil

Posted: 09/05/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Egil Sjaastad

fdecomite-travel

Dette skoleåret havnet jeg på en “reise” sammen med bibelskolen. Vi har dratt gjennom et variert landskap – fra kapittel til kapittel i Apg. Vi fikk mange tankevekkere. Noen av dem vil jeg dele med dere.

Vilje til kontakt med lokalbefolkningen

Den første store tankevekkeren var misjonærenes vilje til kontakt med lokalbefolkningen. De var virkelig ikke turister! Nei, de oppsøkte utfordringene. De tok kontakt med folk. De satte dagsorden der de kom.

Først oppsøkte de jødene. De overrasket dem med å fortelle at deres Messias var kommet. Når Paulus talte i synagogene, begynte han riktignok med kjent stoff fra Det gamle testamente (GT). Tilhørerne nikket. Men snart kom han til hovedtemaet: Jesu død og oppstandelse. Alle skriftene i GT står i et “linjeforhold” til denne Jesus. Slik talte han.

De så mulighetene

Ofte ble misjonærene avvist av jødenes ledere. Men det stanset dem ikke. Nei da. De så nye muligheter.I bakhodet deres lød Jesu ord: “… alle folkeslag til disipler”. Det førte dem i nærkamp med gammelt og nytt hedenskap.

I Lystra ble vi vitne til en opprørt folkemasse. Paulus hadde helbredet en syk. Nå trodde alle at misjonærene var guder. Med undring og begeistring ville de ofre en okse til dem. Paulus måtte korrigere dem. På direkten uten manus! En av dem som lyttet, var unge Timoteus. Det trodde i alle fall vi. Timoteus ble senere med på den andre misjonsreisen (Apg 14:15-17).

I Guds kraft

“Å gå i Guds kraft” var mer enn tomme ord for disse misjonærene. Noen ganger måtte de konfrontere både onde ånder og trollmenn. Under det første besøket i Europa ble en besatt slavejente med en spådomsånd satt fri. Reaksjonen var spontan. Nå kunne ikke eierne tjene penger på henne lenger. Det ble tortur og fengsel. Men Gud sørget for sine forslåtte tjenere. Ved midnatt satt de i fengselet og sang, og medfangene hørte på. (Sang er altså en gammel evangeliseringsmetode.) Enden på historien ble at Filippis fangevokter ble frelst sammen med alle i huset (Apg 16:16-40)!

Men fortalte jeg om vekkelsen i Efesus? Om trolldomsbøker for 50 000 sølvpenger som lå i en kjempestor haug? Om alvoret som dirret luften? En av de kristne tente på. Urolige blafrende flammer strakte seg opp fra det kjempestore bålet. Dette var et generaloppgjør med synd i privatlivet deres (Apg 19:18-21).

Snakk om tankevekker for oss som lever i en nyhedensk kultur!

Jeg måtte stille meg noen spørsmål: Hvor er min vilje til å krysse grenser?. Våger jeg å regne med hans kraft? Våger jeg å krysse grenser? Er jeg for stolt? Redd for til å tape ansikt for Jesus?
Det dreier seg om det gledeligste budskap som finnes. Evangeliet.

Foto: fdecomite på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s