EKTESKAPET, KJÆRLIGHETENS FORUTSETNING

Posted: 18/05/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Arne Helge Teigen

petergranheim - ekteskapet

Mange tenker at kjærlighet forutsetter frihet. Skal man bli i stand til å elske et menneske av motsatt kjønn slik det bør elskes, må man samtidig være fri i forhold til dette mennesket. Mange velger derfor en samlivsform som gir minst mulig forpliktelser. En tenker at kjærligheten kun kan blomstre og utvikle seg, dersom man innrømmer hverandre full frihet. Og med frihet menes rett til å trekke seg fra forholdet når en finner det for godt.

“… mange velger derfor en samlivsform som gir minst mulig forpliktelser…”

I Bibelen finner man en helt annen oppfatning av kjærligheten. Her er forutsetningen at sann kjærlighet bare kan utvikles dersom mann og kvinne binder seg til hverandre, og blir avhengige av hverandre. Kjærligheten er en skjør ting. Uten den trygghet som skapes ved at man binder seg til hverandre, kan den ikke overleve. Frihet i form av uforpliktethet skaper angst og usikkerhet. Det virker drepende på kjærligheten.

I følge Bibelen, er ekteskapet innstiftet av Gud allerede før syndefallet. 1. Mos 2. 22 – 24. Det er gitt som en ordning der kjærligheten mellom mann og kvinne kan utfoldes i trygghet og gjensidig forpliktelse.  Bibelen forutsetter også at ekteskapsinngåelsen er et offentlig anliggende. Det skal derfor bygge på et livslangt og juridisk bindende løfte om gjensidig troskap og kjærlighet mellom en mann og en kvinne.

“…ekteskapet er en ordning som er innstiftet av Gud allerede før syndefallet…”

De toneangivende postmoderne filosofer legger grunnlag for en tenkning som uthuler ekteskapet. Et eksempel her er Michel Foucault (1926 – 1984). Foucault mener at begreper som mann og kvinne er språklige konstruksjoner som ikke eksisterer i virkeligheten. Den tenkningen om forholdet mellom språk og virkelighet som da kommer til uttrykk, nødvendiggjør et bibelsk alternativ.

Bibelens tale om skapelsen gir visse fundamentale forutsetninger for å forstå forholdet mellom ord og virkelighet rett. I følge skapelsesberetningen skapte Gud ved ord. Ved ord skilte han mellom lys og mørke, Himmel og jord, vann og tørt land, havet og dets dyreliv. Til sist skapte han mennesket og kalte dem mann og kvinne, fordi han hadde skapt dem som forskjellige kjønn. 1. Mos 1. 3 ff. Dette viser at det er samsvar mellom Gudsordet og den skapte virkelighet. Ordet går forut for skapelsen. Det skapte blir så til, i samsvar med ordet. Deretter konstaterer Gud at det han har skapt er i samsvar med hans ord.

Det forholdet mellom språk og virkelighet som her er antydet, er grunnleggende for vår forståelse av hva et menneske er, hva mann og kvinne er, og hva ekteskap og familie er.

Ordene om ekteskapet er ikke bare konstaterende. De er også løfter. Den som innretter seg etter disse ordene vil merke noe av ordets kraft. Ordet forutsetter gjensidig trofasthet og forpliktelse – og i det forholdet utvikles kjærligheten.

“…ordene om ekteskapet er ikke bare konstaterende, de er også løfter…”

Foto: petergranheim på Flickr

Reklamer
Kommentarer
 1. Ragnar Nørstrud sier:

  Flotte betraktninger. Dette temaet bør belyses mer i våre sammenhenger. Vi er underernærte på god rådgivning fra kjærestestadiet og inn i ekteskapet. Og da snakker jeg ikke på «sex og sånn», for det hører ungdommene nok om. Jeg tenker på forutsetningene for å bli lykkelig i ekteskapet.

 2. Arne Helge sier:

  Hei Ragnar! Takk for tilbakemelding. Så det ikke før nå… Du har helt rett, og jeg tror det er veldig viktig at noen følger opp det du her peker på.

  VELDIG VIKTIG!

 3. Bra artikkel:) Jeg skriver litt om mine tanker i forhold til ekteskapet, litt i tråd med det dere har skrevet. Ta gjerne en titt:)

  http://marivige.wordpress.com/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s