Herren er en nidkjær Gud

Posted: 24/05/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Håkon Sunde Pedersen

Brisbane Falling - herren er en nidkjær Gud

En nidkjær Gud – hva betyr det? Hva betyr det for deg og meg?

Syv ganger finner vi at Herren omtales som “en nidkjær Gud” i Bibelen – alle i Det gamle testamentet (2 Mos 20,5; 34,14; 5 Mos 4,24; 5,9; 6,15; Jos 24,19; Nah 1,2). I 2 Mos 34:14 finner vi enda til at “Herren heter Nidkjær”. Guds nidkjærhet er åpenbart noe helt grunnleggende og essensielt i Gud.

“…syv ganger finner vi at Herren omtales som en nidkjær Gud i Bibelen…”

Det at Herren er en nidkjær Gud, utelukker muligheten for at forholdet mellom Gud og mennesker kan være grått, lunkent, distansert eller “på vent”. Selv om forholdet kanskje kan oppleves slik, og liv leves som om så var tilfelle, vitner Herrens nidkjærhet om at realitetene er ganske annerledes. At Herren er en nidkjær Gud danner både grunnlag for og forutsetter at forholdet mellom Gud og mennesker kan og skal være fortrolig, intimt og ekskluderende. Ekskluderende i betydningen at et “tredje hjul på vogna” er umulig. Det tydeliggjøres ved at Herrens nidkjærhet står som begrunnelse og forklaring på det første bud:

“Du skal ikke ha andre guder enn meg … For jeg, Herren din Gud, er en nidkjær Gud …” (2 Mos 20:3-5)

Nettopp det første bud synes å være en viktig nøkkel til å få tak i hva det betyr at Herren er en nidkjær Gud. I 2 Mos 20 innledes dette budet med å minne om hans store frelseshandling for Israelsfolket:

“…det at Herren er en nidkjær Gud, utelukker muligheten for at forholdet mellom Gud og mennesker kan være grått, lunkent, distansert eller `på vent´…“

“Jeg er Herren din Gud, som førte deg ut av Egypt, ut av slavehuset” (2 Mos 20:3)

Ved å frelse dem ut av Egypt viste Gud sin trofasthet og kjærlighet til Israelsfolket, og knyttet dem til seg som sitt folk. Han ville være deres Gud, og de skulle være hans folk. De to – Gud og Israelsfolket – hørte nært sammen. Det nære og intime i denne relasjonen kommer nettopp til uttrykk gjennom Herrens nidkjærhet.

Først ved at Gud i sin nidkjærhet bannlyser og raser Gud mot enhver form for “utroskap” – der hvor man i tro, kjærlighet og lydighet retter seg mot andre enn Gud alene. Derfor ser vi at Herrens nidkjærhet blant annet koples til at han er hellig (Jos 24:19) og som en fortærende ild mot den som begår “utroskap” (5 Mos 31:15-25).

Dernest ved at Guds trofasthet og kjærlighet til dette folket ikke lar seg viske ut, men viser seg om igjen og om igjen ved at han verner om, redder, trøster og hjelper sitt folk (f.eks. Sak 1:14) og tar hånd om dets fiender (Nah 1:2).

Selv om vi i NT ikke finner så mye tale om Herrens nidkjærhet, er den ikke forsvunnet. Det første bud står fast også i NT – nå gitt til alle mennesker. Også Herrens kjærlighet står fast – til alle og alle slags mennesker. Vi – Gud og oss mennesker – hører nært sammen. At Herren er nidkjær, betyr derfor en hel del både for deg og meg!

“…Herrens kjærlighet står fast – til alle og alle slags mennesker…”

Foto: Brisbane Falling på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s