En storebror i menigheten

Posted: 30/05/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Sverre Bøe

Steve A Johnson - en storebror i menigheten

Bibelen bruker noen litt spesielle uttrykk av og til. Et av dem er “eldste”. Det betyr faktisk ikke alltid en som er gammel. Ofte gjelder det en kristen leder i en menighet. Det høres litt teit ut å snakke om “en eldste”, og derfor sier noen “en eldstebror”, men det blir kanskje enda rarere.

“…det høres litt teit ut å snakke om ‘en eldste’…”

Den som er seks år og nettopp har begynt på skolen kan kanskje være glad for å ha en storebror i en annen klasse. Da blir det litt mindre skummelt med den store skolegården og alle de ukjente folka.

Slik har Gud tenkt at den som er blitt en kristen skal slippe å stå alene. Hovedsaken er at en får mange kristne søsken, en “menighet”. I menigheten er det så noen som har fått spesielt ansvar for ulike oppgaver. Noen skal følge opp nye medlemmer eller slike som vil ha dåp. Andre skal ordne med hjelp til syke, fattige eller eldre. Noen skal sørge for møtene, både forkynnelsen, sangen, ledelse og ikke minst nattverden.

“…i menigheter er det så noen som har fått spesielt ansvar for ulike oppgaver…”

Tanken er at alle kristne skal være med og ta ansvar i en menighet. Når Gud setter noen i stand til slikt kalles det ofte “nådegaver”, men Gud bruker gjerne både naturgaver, utdannelse og erfaring også.

Men så har Gud altså plassert et særlig ansvar for menigheten hos noen litt spesielt. Bibelen bruker mange ulike ord for slikt ansvar: Noen er “gjetere”, eller “hyrder” på fint, på latin heter det “pastor”. Andre kalles “tilsynsmenn”, eller slike som “ser til” at alt går bra. På gresk kalles det “episkopos”, som blir til “biskop” senere. Andre “står foran”, eller er “forstandere”. Så er det noen som kalles “lærere”, gjerne fordi de skulle følge ekstra med på at det ikke kom vranglære inn i menigheten. Andre kalles også “tjenere”, eller “diakoner” på gresk.

Men så har vi altså “storebror”, på gresk kalt “presbyteros”. Det ordet ble senere til vårt “prest”, men det kom til langt ute i kirkehistorien. Det navnet er helst en misforståelse, for en “storebror” i Bibelen er ikkeen prest. Gresk har et helt annet ord for det.

Poenget i Bibelen er ikke at de som har fått spesielle oppgaver i menigheten skal sjefe over de andre. Det advarer Peter helt uttrykkelig om i 1 Pet 5,1-5. Poenget er heller ikke at alle andre kristne skal slappe av og tenke at andre får ta ansvaret. Alle kristne skal “prøve åndene” for å se om det som forkynnes er sant, 1 Joh 4,1-3.

“…poenget i Bibelen er ikke at de som har fått spesielle oppgaver i menigheten skal sjefe over de andre…”

Og likevel er det flott å vite at en har en storebror i menigheten. Og egentlig er det bra med noen gjetere også. Har du for resten tenkt at kanskje du kan være en storebror eller gjeter for en annen kristen?

Foto: Steve A Johnson på Flickr

Reklamer
Kommentarer
  1. Cecilie sier:

    Gud vil at vi alle skal tjene og hjelpe hverandre med de gaver og talenter vi har fått, og vi er heldigvis alle forskjellige. Men det som er utfordringen er å få mennesker som tenker organisasjon til å tenke organisme. Menigheten er ikke en organisasjon der enkelte kjemper for de andres sak, men en organisme der alt henger sammen og alle deler er like viktig for sunn og sterk vekst.

    Må si jeg ble veldig glad da den siste linja ble lest, for der settes fingeren på noe vi må snakke mer og høyere om, at for de fleste er deres tjeneste i deres egen hverdag. Og mange er hyrder og lærere for andre (og alle de andre gavene), det er bare en annen målestokk og innen ett mindre geografisk område enn de «synlige» i forsamlingene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s