Sett sentrum i sentrum

Posted: 06/09/2012 by FIH in Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Egil Sjaastad

oldcar

Pinsedag er kalt de merkelige fenomeners dag. En sterk lyd kunne høres. Flammer kunne ses over disiplenes hoder. De talte språk som de selv ikke forsto. En av dem, fiskeren Peter, sto fram med en ufattelig myndighet og holdt en tale på sparket. Merkelige greier.

“…en sterke lyd kunne høres og flammer kunne ses…”

Men hva var det store tema denne spesielle dagen? Ingen tilhører var i tvil: “De taler om Guds store gjerninger” (Apg 2:11). Hvis pinsedagens friluftsmøte skulle ha blitt avertert, ville de ha skrevet i annonsen: Tema: “Guds store gjerninger”.

 

Ett dominerende tyngdepunkt

Kristen forkynnelse har nemlig ett dominerende tyngdepunkt: Guds store frelsesgjerninger.

Men hva med alt vi skal gjøre og ikke gjøre, være og ikke være? Hva med Åndens virkninger i fellesskapet vårt? Hva med relasjonene oss imellom? Hva med konfliktløsninger? Hva med holdningene våre til store etiske tema?

“…men hva med alt vi skal gjøre og ikke gjøre, være og ikke være…”

Jo, da. Alt dette hører med. Men tyngdepunktet er – og skal være – selve evangeliet. Det skal tilhørerne merke så tydelig at de sier: Vi går på møter for å høre om Guds store gjerninger.

Evangeliet

Evangeliet handler om det Gud har gjort. Nærmere bestemt: Det Han har gjort gjennom Jesus. Evangeliet er altså beretningen om kjensgjerninger – med tilføyelsen: For dere! Når disse kjensgjerningene forkynnes, kommer Jesus selv. Han gir seg selv til oss med alt det han er og har. Det blir vårt. Han tar seg av oss, tilgir oss syndene våre, gir oss rett til å kalles Guds barn, trøster og styrker oss, gir oss håp. Ja, “der tilgivelse for syndene er, der er liv og salighet!” sa reformatorene. Ikke noe mindre.

Evangeliet skal ropes ut. Med hjertets jubel! Fra prekestoler. I andakter. I vitnesbyrd. I den kristne sangen. Når vi samtaler med ikke-kristne. “Glem ikke alle hans velgjerninger!” sa David (Salme 103:2) Nettopp!

“…evangeliet skal ropes ut med hjertes jubel…”

Noen år etter den første pinsedagen skrev Peter to brev – med mange utfordringer. Vi skal forsvare kristendommen, sier han. Vi skal formane hverandre. Vi skal stå fast og holde ut i trengsel, osv. Men merk hva han regner som alle kristnes hovedsak: Å forkynne Guds store gjerninger, han som kalte oss fra mørket til sitt underfulle lys(1Pet 2:9).

Sett sentrum i sentrum!

Det eneste som holder

Kristus ble menneske for vår skyld, han levde, døde og oppsto for vår skyld, han ble opphøyet til Guds høyre hånd og er Herre over alle makter – for vår skyld. Og han er vår forsvarer for Guds domstol – helt til han kommer igjen. Det er evangeliet. Det trenger jeg å høre når jeg merker “lysten til det onde i mitt hjerte”. Det trenger jeg å høre når mitt eget byggverk slår sprekker. Det er det eneste jeg kan dø på. Detholder. Og bare det.

Foto: Ola Gjethammer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s