Hvorfor hater du meg så inderlig?

Publisert: 14/09/2012 av FIH i Bibel, Fjellhaug, misjon, Misjonær, teologi

Av: Frank Ole Thoresen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fastlegers rett til å reservere seg mot å delta i en abortprosess har den siste tiden blitt kraftig debattert. Dette innlegget skal ikke handle om fastleger eller norsk abortpraksis. Derimot vil jeg skrive litt om forholdet mellom majoritet- og minoritets-mening i Norge, som denne saken igjen har synliggjort. Svært ofte når en sak som berører religion direkte eller indirekte settes på dagsorden, opplever vi det samme. Sakene vekker et voldsomt aggresjonsnivå i ulike medier. Særlig gjelder det i kommentarfeltene knyttet til ulike avisartikler, men det er også tilfelle i f.eks. radio- og TV-debatter. Selv om det argumenteres saklig og til og med sårbart, slik tilfellet har vært i forhold til reservasjonsretten, besvares argumentene gjentatte ganger med nedsettende, aggressivt og direkte uvennlig språk.

“…hvor kommer dette hatet fra…”

Kanskje kunne man forstått en slik reaksjon dersom det dreide seg om en undertrykket minoritet som i fortvilelse og desperasjon mistet besinnelsen. Men her er det jo helt motsatt. Det er de som representerer majoriteten som raser med en voldsom aggresjon mot en liten og nærmest marginalisert minoritet. Hvor kommer dette hatet fra? Hvorfor raser majoriteten slik over minoritetens etiske avvik? Er det fordi andres reservasjoner i møte med etiske dilemmaer oppleves for utfordrende på egne valg og holdninger?

“…minoriteten er et slags onde i samfunnet, som i verste fall må tåles…”

Uansett syntes slike problemstillinger stadig å besvares med innskrenket rett til avvik. Majoriteten bestemmer at minoriteten kan få ha sine meninger bare de ikke får noen praktiske konsekvenser. Samfunnet skal nemlig ikke behøve å legge til rette for minoriteten eller ta hensyn til minoriteten på noe vis. Minoriteten er et slags onde i samfunnet, som i verste fall må tåles. Særlig gjelder det religiøse minoriteter (som f.eks. troende muslimer og konservative kristne). Muslimer er kjekke folk, bare de ikke viser sin tro. Bare de ikke bruker hijab eller ber så andre ser det, eller vil ha halal kjøtt. Nei, et sted må grensen gå. Muslimer er kjekke folk bare de er sekulære, på samme måte som den norske majoriteten representerer de sekulære kristne. Det aksepteres i det hele tatt ikke at religiøst betingede meninger utfordrer. Ikke engang når de også kan begrunnes rent allment, slik som i tilfellet med reservasjonsretten. Dersom det bare “lukter” religion raser den sekulære majoriteten.

“…hva skjer med ett slikt samfunn over tid…”

Samfunnets kvalitet kommer særlig til uttrykk i spørsmålet om hvordan minoriteten behandles. I hvilken grad begrenses minoritetens rett til å delta i samfunnet på lik linje med majoriteten? Dersom minoritetsstemmer over tid undertrykkes, forties og gis begrenset rom til deltakelse i samfunnet stilner minoritetens stemme som et korrektiv til majoriteten i det offentlige rom. Det finnes selvsagt begrensninger for hvilket rom minoriteten kan tilskrives i et samfunn. Enhver ytring som oppfordrer til vold kan for eksempel ikke aksepteres. Men slike grenser er beskyttet av norsk lov og internasjonale menneskerettigheter. Når majoriteten stadig bruker sin makt til å tvinge frem etisk og religiøs ensretting blir samfunnet kaldere og snevrere, og vi står vi alle fattigere tilbake.

Hva skjer med et slikt samfunn over tid?

Foto: Dank71 på Flickr

Reklamer
kommentarer
  1. Dag Arneson sier:

    Det kan jo hende at majoriteten reagerer negativt på at mioritetene forlanger at alle skal bøye seg for og leve etter hva minoriteten mener er rett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s