Går solen opp i morgen?

Posted: 20/09/2012 by FIH in misjon, Misjonær, teologi

Av: Arne Helge Teigen

Jong Soo(Peter) Lee - Når Solen står opp

Kan vi stole på at solen vil stå opp i morgen?

De fleste studenter vil en eller gang støte på det såkalte induksjonens problem. Om ikke annet, så i Exphil eller Exfac. Hva går dette problemet ut på? Jo – ganske enkelt at man ikke kan slutte seg frem til en allmenngyldig påstand ut fra enkelt observasjoner.

Dersom du bare har sett hvite svaner, kan du ikke hevde at alle svaner er hvite. Dersom du bare har truffet hyggelige bergensere, kan du ikke derav slutte at alle bergensere er hyggelige.

«…kommer solen til å stå opp i morgen…?»

Noen drar induksjonens problem meget langt. At solen har stått opp hver eneste morgen til nå, gir ikke grunnlag for å hevde at den står opp i morgen, hevder de. Hva skal vi si til dette? De fleste av oss tenker vel i ren refleks, at det må være grenser for logisk spissfindighet. Vi forstår at påstanden er riktig – rent logisk – men synes samtidig at den er helt virkelighetsfjern. Solen kommer da til å stå opp i morgen – slik den alltid har gjort…

Overfor denne alminnelige reaksjonen vil jeg si; Stans opp et øyeblikk. Er jeg som kristen virkelig sikker på at solen står opp i morgen, og er det sikkert at induksjonens problem ikke har noe å si meg?

«…vi vet ikke…»

Min mening er at problemet viser oss noe veldig viktig. Det punkterer menneskers tro på at alt i tilværelsen kan forklares og forutsies ut fra absolutte lovmessigheter. Dermed tar det fra oss troen på at vi med sikkerhet kan vite hva morgendagen vil bringe. Og – skal vi som kristne ta vår egen tro alvorlig, må vi faktisk se i øynene at vi ikke vet om solen står opp i morgen.

Det kommer en dag da Gud stanser det tidsløpet vi er i. Vi vet ikke dagen og timen – men en gang skjer det. Vår sol står ikke lenger opp. Jesus kommer igjen. Himmel og jord forgår. Da skal menneskeheten definitivt deles, det blir Himmel eller fortapelse.

«…Jesu ord om frelse og dom er absolutte sannheter…»

Hvordan kan jeg si dette så sikkert?

Det er fordi jeg tror at det faktisk finnes sannheter som ikke kan anfektes av induksjonens problem. Den som tror på meg skal leve om han enn dør, sa Jesus. Dette er en absolutt sannhet. Den gjelder uten unntak, for alle som kommer til Jesus og tror på ham.

Jesu ord om frelse og dom er absolutte sannheter fordi de er sagt av ham som til denne dag har sørget for at solen har stått opp – hver morgen. Jesu ord er sikrere enn universets lover. Sikrere enn at solen står opp i morgen.

Den som tror på Jesus som sin frelser skal leve selv om han dør. Han eller hun kan ikke fortapes, sier Jesus. Johannes 11. 25.

Foto: Jong Soo(Peter) Lee på Flickr.

Reklamer
Kommentarer
 1. Andreas Årikstad sier:

  1 For se, dagen kommer! Den brenner som en ovn. Da skal alle overmodige og hver den som gjør ondt, være som halm, og dagen som kommer skal sette dem i brann, sier Herren, hærskarenes Gud, så den ikke levner dem rot eller grein.
  2 Men for dere som frykter mitt navn, skal RETTFERDIGHETENS SOL GÅ OPP med legedom under sine vinger. Og dere skal gå ut og springe som kalver når de slipper ut fra fjøset.
  Mal 4:1f

  Det kommer en bedre sol, rettferdighetens sol, Jesus. Godt å minne hverandre på det. Likevel er det en forutsetning for det du skriver og det synet på bortrykkelsen vs. dommens dag. Har du lyst å kommentere det her?

 2. Arne Helge Teigen sier:

  Hei Andreas.

  Det er jo litt forskjellige oppfatninger blant kristne om når bortrykkelsen kommer til å skje, Det samme gjelder forhold vedrørende dette. Bibelen taler likevel klart om at jord og Himmel skal forgå, og om at det skal skapes en ny Himmel og en ny jord. Poenget med det jeg skriver her, er å peke på at det er noe som er sikrere enn alt annet. Nemelig Guds ord og løfter som aldri skal forgå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s