Fellesskap

Posted: 26/10/2012 by FIH in Fjellhaug, misjon, Misjonær

Av: Robert Lilleaasen

I menigheten jeg vokste opp hang det et slikt gammelt brodert bilde med påskriften “Hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt i blant dem”. Verset er fra Matteus 18,20 og blir iblant kalt kirkedefinisjonen. Det finnes mange viktige og riktige ting vi kan si for å forklare hva en kirke er, men jeg liker denne minimumsdefinisjonen. Kirke blir kirke ved at mennesker samles i Jesu navn.  Kirke er at mennesker kommer sammen i den tro at Jesus er midt i blant dem. Kirke er fellesskap mellom mennesker og mellom mennesker og Gud.

«…kirke blir kirke ved at mennesker samles i Jesu navn…»

I Det nye testamentet er ikke fellesskap (koinonia gr.) brukt som et navn på kirken, det er et kvalifiserende begrep, det sier noe om kirken. Menighet handler om å delta, eller være en del av noe felles. For det første om delaktighet i Kristus – kalt til fellesskap med Kristus Jesus (1.kor.1,9). For det andre om delaktighet i hverandres liv, i hverandres lidelse og tjeneste (2.kor. 1,7 og fil.1,5). Denne dobbelte fellesskapstanken er tydelig i nattverden hvor vi får del i Jesu kropp, og vi alle blir en kropp (1.kor.10,16f). Det er også en vanlig tanke om dåpen at den gir del i Jesu død og oppstandelse, og tar oss inn i fellesskapet med han – i dåpen blir vi hans folk.

«…menighet handler om å delta, eller være en del av noe felles…»

Fellesskapsperspektivet på kirken og Matt.18,20 sier noe viktig om at kirke, på tross av alle ideal, er en synlig og konkret forsamling. Det er sant at Det nye testamentet også snakker om kirken som en universell størrelse, men ikke bare det. Jeg tror det kan være godt å innrømme for oss selv og verden at dette er kirken, på dette sted i denne kulturen er dette kirken. Kirken består av ekte mennesker med ekte feil og utfordringer. Noen har sagt at der to eller tre er samlet i mitt navn, der er det splittelse. Det er dessverre mye sant i det. Likevel er det vi som er den hellige forsamling, ikke fordi vi i utgangspunktet var hellige, men fordi det er i dette fellesskapet hvor Han er midt i blant oss.

«…kirke består av ekte mennesker med ekte feil og utfordringer…»

Det broderte barndomsminnet med Matteus 18,20 vekker mange tanker og følelser. Det er påsmurte boller, flagrende pen-skjorte, kurongbord, sanger jeg ikke kunne, voksenprat jeg ikke forstod, men grunntonen gjennom alt dette var at i dette hus, i dette fellesskap, var Jesus. Er Jesus midt i blant dem.

Foto: Dunechaser på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s