Gud og Gule Sider (2 av 3)

Posted: 16/11/2012 by FIH in Uncategorized

Av: Knut Kåre Kirkholm

Lamb of God, Bread of Life

I forrige innlegg (30 oktober) spurte jeg følgende spørsmål: Hvor bor Gud? Hva er hans adresse, dersom vi skulle slå opp i Gule sider? Svaret er at Gud har skiftet adresse flere ganger i løpet av sin historie med menneskeheten. Hans opprinnelige plan var fellesskap med menneskene i Edens hage. Menneskets synd ødela dette. Men i sin store nåde valgte Gud likevel å bli boende blant sin skapning, bare i et telt – tabernaklet. Her var han tilgjengelig for sitt folk.

Men en kropp gjorde du stand til meg

Når vi åpner opp NT, leser vi om historiens mest radikale adresseforandring. Vi leser om ham som “var i Guds skikkelse”, men som “gav avkall på sitt eget, tok på seg en tjenerskikkelse og ble mennesker lik”. I Jesus Kristus forandrer Gud adresse. Vi leser i Joh 1:14 at “Ordet ble menneske og tok bolig iblant oss”. Grunntekstens uttrykk kan også leses som “slo opp sitt telt iblant oss”.

Flere steder i Johannesevangeliet bruker Jesus tempelspråk når han snakker om seg selv. Han omtaler kroppen sin som et tempel. Gud bor ikke lenger i et tempel, men i en kropp, midt blant sitt folk. Gud skifter adresse.

“…Gud bor ikke lenger i et tempel, men i en kropp, midt blant sitt folk…”

I GT vandret Gud omkring blant sitt folk i et telt (2 Sam 7:6-7).

I NT vandrer Gud blant sitt folk som et menneske. Vi leser om en Gud som blir sliten og tørst etter vandringen (Joh 4:6-7). Gud selv har føtter som trenger å bli vasket og salvet fordi de er preget av mange mil på støvete landeveier (Luk 7:37-38).

I GT var tabernaklet stedet folk vendte seg i bønn og bar fram sine syndeoffer.

I NT er Gud selv blant oss i Jesus. Han hører bønn, helbreder, reiser opp mennesker og fremmer rett og rettferdighet. Og ikke minst tilgir han synd (Luk 5:20-21).

I GT leser vi om mennesker som legger ut på den lange og strabasiøse ferden mot stedet hvor Herrens bolig står. Vi har til og med en hel avdeling i Salmenes bok med salmer som ble sunget i forbindelse med disse reisene (Sal 120-134).

I NT leser vi at Gud selv vandret opp og ned veien fra Galilea til Jerusalem. Han var til stede blant sitt folk, tilgjengelig. I Joh 4 leser vi til og med at han ved en anledning “måtte reise gjennom Samaria”. Det måtte han egentlig ikke. Han kunne gått utenom. Men han ville ikke. Også blant folket jødene mislikte og ikke ville omgås (Joh 4:9) var det mennesker Gud elsket og ville ha fellesskap med.

Adgangen til Guds nærvær er ikke lenger begrenset som i GT. Gud selv har skiftet adresse og bor blant sitt folk.

Foto: Daniel Y. Go på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s