Julegaven ingen hadde bedt om

Publisert: 26/12/2012 av FIH i Uncategorized

Av: Sverre Bøe

Rennings - hva julen handler om

Et av de virkelig sjarmerende minnene ved julen var ønskelistene fra barna våre. Med stor møye og enda større forventning grep svette barnefingre rundt blyantene og listet opp alt de kunne ønske seg. Listene ble hengt fint opp like ved telefonen, så far og mor ikke skulle behøve å nøle om en onkel eller tante skulle spørre hva barna ønsker seg til jul. Det gjorde forresten ikke noe om far og mor også selv la merke til det som stod…

Hva julen “egentlig” handler om

Ethvert barn som har hørt et dusin juleandakter vet at julen ”egentlig” handler om at Jesus kom til jorden. Han er den største gaven, og ”selv om vi har lov til å glede oss over god mat og mange gaver, skal vi ikke glemme at den største gleden er Jesusbarnet”.

Det er godt at de og vi vet det, vet det – i teorien. For det er og blir dette som er hovedsaken.

Voksne ønskelister?

Vi har en slags ønskelister vi voksne også. Det går an å skrive bøker om folks forventninger, eller ”lengsler”, som det heter på moderne terapeut-språk. Jeg leste engang en flott historie-bok som handlet om skriftende fremtidsforventninger i ulike folk til ulike tider. Tittelen var treffende: ”Fremtiden er ikke hva den engang var”. Men ikke noe sted fant jeg noen lengsel etter en gudesønn som menneskene skulle henrette på et kors. Ingen ønsket seg en snekkersønn som måtte bruke en stall til fødesal og en dyrekrybbe til babyseng.

Guds påfunn

Det var ikke noen komite av skriftlærde og yppersteprester som anbefalte Gud å løse menneskehetens problemer med å sende sin sønn til jord som et sårbart menneske. Selve ideen om å straffe den ene syndfrie for alle de skyldiges overgrep og feilgrep var Guds påfunn. Det finnes ingen ønskeliste med en slik forsoner på topp.

Jesus crash-landet inn i vårt mørke

Jesus kom ubedt. Han var heller ikke velkommen. ”Han kom til sine egne, og hans egne tok ikke i mot ham”, sier Bibelen, Joh 1,11. Det var ikke vi som brøt oss inn i Guds lys, – det var han som crash-landet inn i vårt mørke. Han tvinger seg ikke på noen. Han respekterer til og med noe så dumt som et nei.

Til uverdig trengende

Men han er ikke ferdig med å by seg frem til oss uverdig trengende. Fra Guds side er det jul hver dag. Også denne julen vil mange herberger være fulle av andre ting og andre gaver. ”Men alle dem som tok i mot ham, dem gav han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn”, Joh 1,12.

Foto: Rennings på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s