“Ateismen seirer!”

Posted: 25/01/2013 by FIH in Uncategorized

Av: Frank Ole Thoresen

atheisme

Under opplysningstiden mente mange at religion og religiøsitet tilhører et evolusjonistisk paradigme. De hevdet at animisme ville vike for polyteisme, polyteisme for monoteisme inntil mennesket endelig vil forstå at det ikke trenger religion og kvitte seg med hele greiene.

En av verdens mest kjente religionssosiologer heter Peter Berger. I 1969 spådde han på samme måte religionenes død. Han hevdet at religiøse mennesker i løpet av det 21. århundre bare ville finnes i små sekter som gjemmer seg bort for å beskytte seg mot den dominerende verdensvide sekularismen. Ateismen ville med andre ord seire!

“…ateismen ville med andre ord seire…”

Tretti år senere, i 1999, måtte Peter Berger revurdere sine profetier. “Det utrolige har skjedd”, sa han. “Verden har bare blitt mer massivt religiøs!” Det 20.århundre skulle nemlig komme til å bevitne en slags religiøs revolusjon. For ikke bare har en rekke nye religiøse bevegelser og strømninger oppstått, også mange etablerte religioner har gjennomgått en indre renessanse og deres etterfølgere fremstår i dag med langt større vitalitet og overbevisning.

“…det utrolige har skjedd…”

Når det gjelder kristendommen har mange av de historiske kirkesamfunnene vært i tilbakegang. Ikke minst gjelder det de teologisk sett liberale kirkene som gjerne også er lite interessert i misjon. Samtidig har imidlertid evangelikale kirker og ulike uavhengige menigheter stått for en voldsom vekst over hele verden. Religiøsiteten ble på ingen som helst måte overvunnet av sekularismens selverklærte fornuftsmessige overlegenhet. Heller ikke var animismen eller polyteismen så enkle å ta livet av. Under ytre press kom også slike religioner ofte til å revitaliseres. Stikk i strid med profetiene har det også vokst frem religiøse strømninger i Vesten som representer mindre krav til sammenheng og logisk etterprøvbarhet. Enhver har nå rett til å sette sammen sin egen religion, eventuelt leve med flere parallelle religiøse identiteter.

Verden har “alltid” vært religiøs. Med noen svært få unntak har alle kjente kulturer “vært religiøse”. De få unntakene har stort sett representert kulturer hvor regimene har vurdert religion som en trussel og undertrykt religionene med ulike maktmidler. Det gjelder eksempelvis de moderne kommunistiske regimene. Historien har så langt demonstrert at religionene overvinner regimene. I dag kan man f.eks. bevitne en betydelig religiøs oppvåkning i Øst-Europa, det tidligere Sovjetunionen og Kina. Ateismen er i kraftig tilbakegang i alle disse områdene.

“…historien har så langt demonstert at religionene overvinner regimene…”

Peter Berger og mange andre har konkludert med at “det over-empiriske” er en medfødt del av mennesket. Det måtte trolig “muteres bort” om det skal kunne fjernes fra menneskeslekten. I dag er det mange som hevder at kristne skoler, kirker og familier indoktrinerer små barn til å bli religiøse. Men forskning viser at barn er naturlig religiøse. En kan derfor spørre om ikke det er det motsatte som er tilfelle. Barn avlæres sin naturlige religiøsitet gjennom en sekulariserende indoktrinering, der religion skal stenges ute fra alle offentlige “felles rom” og sekularismen favoriseres. Men ta det med ro, Gud overlever nok.

Foto: blacque_jacques på flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s