Håp i nøden

Posted: 20/02/2013 by FIH in Uncategorized

Av: Knut Kåre Kirkholm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I det siste har vi hatt om Klagesangene i ett av fagene til studentene på første året. For meg som lærer har det vært en spennende reise gjennom et landskap jeg ikke har vært lommekjent i, og for så vidt har jeg en vei å gå ennå.

Klagesangene er en dyster bok hvor folket gråter over den kanskje største katastrofen for israelsfolket i hele GT, nemlig Jerusalems fall i 587. Da mistet de alt de hadde og alle de tingene Gud hadde knyttet sine frelsesløfter til ble borte i løpet av noen turbulente måneder. Det er ikke rart at det gråtes.

I Klagesangene møter vi ulike røster som taler og felles for dem alle er at de vender seg til Gud og ber inntrengende om at han må se dem. Men Gud er og forblir taus. “The Missing Voice” har noen kalt Gud i Klagesangene.

Finnes det da noe håp?

“…vi møter ulike røster som taler og felles for dem er at de vender seg til Gud og ber…”

Til alle tider har leserne av Klagesangene funnet håpet og hjelpen i Klag 3. I det kapittelet taler en mannsperson og han beskriver seg selv som “en mann som har sett elendighet under hans vredes ris”. Så det er en med førstehåndserfaring av Guds straffedommer som her taler.

To ganger i løpet av kapitlet tar han oss med bort til kanten av stupet og lar oss få dele øyeblikket han selv hadde der. Han gjengir for oss hva han sa i den vanskelige situasjonen.

Jeg sa: Det er forbi med min kraft og mitt håp til Herren. (3:18)

Vannene strømmet over mitt hode. Jeg sa: Jeg er fortapt! (3:54)

Vi forstår umiddelbart at dette synes å være en håpløs situasjon. Men begge gangene kom han på noe viktig om Gud.

I 3:22-23 minner han seg selv om noe han vet om Gud.

Herrens miskunn er det at det ikke er forbi med oss.

Hans barmhjertighet har ennå ikke tatt slutt.

Den er ny hver morgen, din trofasthet er stor. (3:22-23)

Uttrykkene “miskunn”, “barmhjertighet” og “trofasthet” finner vi flere ganger brukt om Gud i GT. Første gangen vi finner en slik opphopning av ord om hvordan Gud er står i 2 Mos 34:6-7. Det er et nøkkelavsnitt i GT, hvor Gud forklarer navnet sitt. Hvem er Gud? Jo, han er den som er barmhjertig, nådig, langmodig, rik på nåde og sannhet, viser miskunn og forlater synd. Dette vet mannen vi møter i Klag 3 og når han føler at alt håp er ute, så minner han seg selv om denne kunnskapen.

Det andre gangen han stod ved kanten av stupet minner han seg selv om sine egne erfaringer av Gud. Den gang han stod i den dypeste brønn og kjente vannene strømme over sitt hode, ropte han til Gud. Og Gud svarte.

Du var nær den dag jeg kalte på deg, du sa: Frykt ikke! (3:57)

Han har altså fått erfare at Gud var nær og at Gud hadde trøstende ord til ham: “Frykt ikke!”

I en dyster bok hvor menneskelig nød beskrives med farger vi knapt skulle tro Bibelen kunne by på, finner vi også håpets mulighet. Og håpet bygger på to ting. Det første, og kanskje viktigste, er kunnskapen om hva Gud har sagt om seg selv. Det andre, som er nesten like viktig, er erfaringen man har gjort med Gud gjennom livet. Det å oppleve at det ordet man har trodd på viser seg å holde helt inn i nødens time, det er rik og stor trøst.

“…fikk erfare at Gud var nær med trøstende ord…”

Foto: pol sifter på Flicr

Reklamer
Kommentarer
  1. […] Noen dager etter at dette ble postet kom det er interessant innlegg på siden til Fjellhaug, skrevet av Knut Kåre Kirkholt. Her skriver han at de har hatt en gjennomgang av klagesangene den siste tiden, og at selv om det er en enorm fortvilelse og et dypt mismot er det to ting som bringer håp inn i nødens og fortvilelsens stund. Kunnskapen om hvem Gud er og den tidligere personlige erfaringen med Gud. Litt hva jeg har snakket om her og i innleggene det er linket til rett over: Hvem er Gud og hvem er Gud/vil Gud være for meg? Innlegget til Kirkholt heter “Håp i nøden” og kan leses –> HER […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s