Høytider og søndager

Publisert: 23/03/2013 av FIH i Uncategorized

Av: Egil Sjaastad

God påske

Vær ærlig og svar deg selv: Hva betyr de store høytidene for deg?

I advents-programmet “The julekalender” på TV sang de friskt til nydelig musikk: “It is jul and we have fri.”Jeg skjønner dem godt. Vi trenger disse avbrekkene gjennom året. Tenk: Fri fra det ordinære stresset! Fri fra den daglige rutinen, fra vekkerklokka, fra tidsklemma. Det samme gjelder søndagen. Er ikke sjudagersrytmen en fantastisk gave? En dag avsatt for avkobling. En hviledag. En dag å se fram til. En dag som er annerledes. Fri. Søndagen løfter oss ut av trivialitetens jerngrep. Slik er den tenkt. Nå er det snart påske. En utfartenes høytid. Skiturer. Hytteturer. Rolig vandring i vårsola på Hovedøya. Besøk til venner i Sverige! Ja. Kos deg.

“…it is jul and we have fri ble det friskt sunget på the julekalender…”

Men du skjønner nok hvorfor jeg stilte deg spørsmålet ovenfor.

Også i det gamle Israel fungerte sabbaten og høytidene som avkobling. Noe av den samme “The julekalender”-stemningen preget familielivet. We have fri! På festreisene var fellesskapet med jevnaldrende blant livets høydepunkter.

Men nå kommer utfordringen. I Bibelen er det en serie salmer som har overskriften “En sang til festreisene” (Salme 120-134). Disse sangene sang de på landeveiene opp til Jerusalem i de store høytidene. Under selve høytiden var det også lovsang og glede. Og disse sangene hadde et innhold. De åpnet et perspektiv for dem. De så sitt eget liv og sin historie i Guds lys. De mintes hans frelsesgjerninger. De takket ham for livet og priste ham for hans trofasthet. De ga ham ære for hans ledelse gjennom historien. De ba om tilgivelse og ba om fred over hverdagene.

“…de mintes hans frelsesgjerning, takket for livet og priste for trofastheten…”

Sabbatsbudet var en dobbel velsignelse: Mulighet for hvile og en mulighet for fellesskap om Guds ord. Avkobling og tilkobling. Denne dobbeltheten ga fromhetslivet i Israel et annet preg enn hedningenes fester og høytider. De feiret på en annen måte enn dem som ikke kjente Guds velgjerninger.

Vi har et kirkeår med søndager og høytider. Det er rett og slett et kall til oss. Til meg i min generasjon og til deg i din.

Om sunn avkobling – og om møtepunkt for tilkobling. Det er tilkoblingen som er selve særpreget både ved søndagen og høytidene. Vi knyttes sammen med andre kristne, vi knyttes sammen med ham som gjennom frelseshistorien har handlet til vår frelse. Søndagene og høytidene er rasteplasser på vandringen hjemover – mot målet. Vi trenger både avkoblingen og tilkoblingen.

“…søndagene og høytidene er rasteplasser på vandringen hjemover…”

Etter hvert som samfunnet sekulariseres må vi kristne aktivt verne om søndagen og høytidene. Vi må feire dem med en kristen profil. Det gir oss mye, mye velsignelse tilbake, og det er et vitnesbyrd for dem som ennå ikke er “på veien”.

God påske – både med av- og tilkobling!

Foto: National Library of Norway

 
 
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s