Sjelens sult

Publisert: 22/04/2013 av FIH i Uncategorized

Av: Knut Kåre Kirkholm

Pinhole Nico - sjelens sult

Vi hadde nylig inne et misjonærektepar som gjesteforelesere i Bibelskolen her på Fjellhaug. Timen begynte med at et spørsmål ble stilt: “Har du en lengsel etter Gud?” For meg personlig ble dette et ransakende spørsmål og tema å tenke over.

Bibelen snakker også om lengsel. I Forkynneren 6:7 leser vi et spennende vers:

“Mennesket strever alltid for maten,

men sjelens sult blir aldri stilt” (Fork 6:7 i NO11)

Slik det er gjengitt her, etter den nyeste norske bibeloversettelsen, er det meget teologisk ladet. I andre oversettelser, for eksempel 88-oversettelsen, står det på en annen måte:

“Alt menneskets strev er for munnen,

og likevel får han aldri stilt sin trang” (Fork 6:7 i NB88)

Her blir det noe mindre teologisk ladet, i og med at det like gjerne synes å være snakk om kroppslig sult som ikke stilles. Ja, kanskje primært det siste.

Som vanlig er det mange spørsmål man kan diskutere om oversettelsesvalg, men i sum kan vi nok likevel si at begge alternativene ivaretar sider ved grunnteksten som er riktige. Det notorisk vanskelige er ordet “sjel”. Det hebraiske ordet kan bety “sjel”, “trang”, “strupe”, “liv” og mye mer. Slår man opp i ulike oversettelser – både norske og utenlandske – finner vi mange varianter i dette verset.

Dette er et nytt eksempel på at bibeltolkning er en øvelse man aldri blir ferdig med og aldri blir utlært i. For hva er riktig her? I vers 9 brukes ordet “sjel” enda en gang og vi leser:

“Bedre er det at øynene stanser ved det en har,

enn at sjelen farer urolig om.

også det er tomhet og jag etter vind” (Fork 6:9 i NB88)

I sammenhengen i Fork 6 synes det riktigst å la den kroppslige sulten får forkjørsretten. Flere av versene handler om hvor forgjeves det er å skaffe seg både formue og familie dersom man ikke får glede av det.

Samtidig er det noe rett og sant i NO11s sterkere betoning av det teologiske i dette verset. For det er sant at mennesket har en lengsel i seg. Sjelen har en sult som aldri stilles. Og igjen passer det å minne om kirkefader Augustins kjente sitat:

“Gud, du har skapt mitt hjerte,

og mitt hjerte er urolig inntil det finner hvile i deg” (Augustin)

Lengter du etter Gud? Selv om vi kan diskutere hvor sterkt vi skal la Fork 6:7 styre vårt svar, er det likevel riktig å si ja. Noe i mennesket lengter etter Gud. Sjelen har en sult som lengter etter å bli stillet. Men samtidig er det vår ulykke at vi av oss selv ikke går til den kilden hvor sulten kan stilles. Gud selv må dra oss dit. Men når vi har fått drikke av den kilden, tror jeg vi kommer til å samstemme med salmisten:

“Som en hjort skriker etter rennende bekker,

slik skriker min sjel etter deg, Gud.

Min sjel tørster etter Gud,

etter den levende Gud.

Når skal jeg komme og tre fram for Guds åsyn?” (Sal 42:2-3)

Foto: Pinhole Nico på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s