Taler Gud?

Posted: 21/11/2013 by FIH in Uncategorized

Av: Arne Helge Teigen

Åpenbaring

Kristen tro bygger på Guds åpenbaring. Spør vi hva som menes med åpenbaring, vil vi imidlertid få forskjellige svar. Det er likevel mulig å gruppere disse svarene. På den ene side finner vi teologiske retninger som forutsetter at Gud åpenbarer seg gjennom ord vi kan høre eller lese. På den annen side retninger som utelukker at Gud meddeler seg i ord.

Den norske teologen Jan-Olav Henriksen er representativ for sistnevnte oppfatning. De som tror at Gud åpenbarer seg gjennom ord, karakteriserer han som "fundamentalister":

"En fundamentalistisk posisjon tar – i en eller annen form for gitt at det som står i Bibelen, er Guds ord talt direkte til menneskene", skriver han i boken Gud – fortrolig og fremmed. Ettertanker, 129f..

Den katolske teologen Stephen B. Bevans hevder en lignende oppfatning:

"Revelation is the manifestation of God’s presence in human life and in human society, and if it is anything, the Bible represents the written record of that manifestation in particular times and within particular society – that of Israel and the early Christian community". (Models of Contextual Theology, 44)

Dersom Gud ikke vil tale til oss, må han være både fjern og interesseløs. Men – en slik Gud finner vi ikke i Bibelen. Bibelen sier derimot at Gud har talt på definitiv måte – nettopp gjennom Bibelens ord. Hebreerbrevet 1. 1 – 2:

Dersom Gud ikke vil tale til oss, må han være både fjern og interesseløs

"Etter at Gud i fordums tid mange ganger og på mange måter hadde talt til fedrene gjennom profetene, har han nå i disse siste dager talt til oss gjennom Sønnen".

Bibelen gir seg altså ut for å være Guds åpenbaring. I så måte er Bibelen eksklusiv. Den er boken der Gud på avgjørende måte taler til oss og viser oss hvordan han er. Dypest sett er Bibelen derfor eneste kilde til kunnskap om Gud.

Det er sant at Gud også har åpenbart seg i historien. Guds Sønn – Jesus Kristus – tok på seg menneskenatur, ble foster i jomfru Marias liv, og født inn i denne verden. Han levde mellom oss, døde på et kors, og stod opp fra de døde tre dager etter.

Bibelen gir seg altså ut for å være Guds åpenbaring

Vi kan ikke forstå hvorfor Jesus, Guds Sønn måtte dø på et kors. Gud må gi oss ordene vi trenger for at vi skal forstå, tro det, og bli frelst. Derfor sier Bibelen at mennesker blir frelst ved Ordet om korset. 1. Kor 1. 18.

Hva sier dette ordet – og hva tror vi?

Vi tror ikke på noe som er så teologisk avansert at det ikke kan forklares. Vi tror ganske enkelt at Jesus har tatt ansvaret for våre synder og gjort opp alt som vi skylder Gud.

Gud er ikke taus. Han har talt – for at vi skal tro på Jesus og bli frelst.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s