Motgift mot materialisme

Posted: 23/11/2013 by FIH in Uncategorized
Stikkord: , , ,

Av: Knut Kåre Kirkholm

Materialismen - KKK

Få ting er mer ødeleggende for vårt gudsliv enn materialisme. Bibelen advarer ofte og høylytt. I bok etter bok står det noe om temaet. I det siste har jeg jobbet litt med noen tekster i 5 Mosebok om saken.

Den første er 5 Mos 8:7-22. Den må du gjerne lese. Der advares det med sterke ord om hvordan overfloden i landet kan føre til hukommelsessvikt. I stedet for å takke Herren som gir, glemmer de ham. Det kunne vært sagt og skrevet i Norge i 2013.

Overflod kan føre til hukommelsessvikt

For å hjelpe Israel til å leve et liv og gjøre valg som bryter med materialismens bånd, har 5 Mosebok mange lover. Én av disse tekstene finner vi i 5 Mos 24:19-22

19 Når du høster inn kornet på din åker, og du glemmer et kornbånd på åkeren, skal du ikke vende tilbake for å hente det. Den fremmede, den farløse og enken skal ha det. Så skal Herren din Gud velsigne deg i alt det du tar deg fore. 20 Når du slår ned dine oliven, skal du ikke finplukke grenene etterpå. Den fremmede, den farløse og enken skal ha det. 21 Når du høster din vingård, skal du ikke holde ettersanking. Den fremmede, den farløse og enken skal ha det. 22 Du skal komme i hu at du var trell i landet Egypt. Derfor byder jeg deg å gjøre slik. (5 Mos 24:19-22)

Vi kan merke oss to viktige ting. For det første er det snakk om de svakeste i samfunnet, den fremmede, den farløse og enken. I 5 Mos er barmhjertighet mot slike mennesker kjempesentralt, og bare i disse få versene står de nevnt tre ganger.

Det andre er vers 22, som understreker at “du skal komme i hu”. Israelsfolket skal huske fortiden, hvor de var og hva de var. Indirekte betyr det at de skal huske hva Herren har gjort for dem.

Selve loven som gis er ganske enkel og forståelig. Men i praksis er det ikke så enkelt. For hva om det har vært en dårlig høst. Du vet at dersom du hadde hentet inn alle glemte kornbånd og finkjemmet alle trær og busker for frukt, så hadde barna dine og familien din fått større sjanser for å overleve vinteren og unngå sult. Hvor lett var det da å følge denne loven?

Eller tenk om høsten har vært god. Behovet for vinteren er dekket og dersom jeg bare henter inn denne siste resten, kan jeg produsere olivenolje og vin til å selge. Da kan jeg sette av litt penger og kanskje unne meg en ekstra ferietur eller noe. For litt luksus har jeg jo fortjent etter alt mitt harde arbeid.

Israelsfolket får ikke lov til noen av delene. Enten høsten har vært god eller dårlig skal de gi til de fattige. Og her ligger en ressurs til å bryte med materialismens bånd. En slik holdning skal prege Israels liv i landet.

Gi til de fattige – bryt ned materialismen

Hva kan vi lære av dette?

Foto: epSos.de på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s