Avkristning og praktisering av troen

Publisert: 29/11/2013 av FIH i Uncategorized

Av: Ivar Vegge

Colourful metal cross pendant

England er et land som har kommet langt i avkristning. Det er også et land hvor det er gjort mye forskning på hva som forårsaker avkristning. Manglende praktisering av troen viser seg å være en svært viktig grunn.

Faser i avkristning

Forskere viser til at avkristning av et samfunn skjer i faser:

• fra kristen tilhørighet med tro og praksis

• til kristen tilhørighet med tro, men uten praksis

• til kristen tilhørighet uten tro

• til ingen tilhørighet til kristendom

I dette innlegget vil jeg peke på hvor viktig det er for kristne å praktisere sin tro gjennom et etisk og moralsk liv. Ellers er en selv på vei bort fra kristen tro! Ellers vil en lede egne barn bort fra kristen tro!

Men er ikke kristendom “bare tro”?

Her er svaret både ja og nei: Ja, frelsen får en del i “bare ved tro på Jesus”! Nei, kristent liv er på ingen måte “bare tro”!

Paulus sitt brev til Romerne kan her hjelpe oss til å forstå saken. I Rom 1:18-3:20 argumenterer Paulus så sterkt for at alle mennesker er under syndens makt, at “ikke noe menneske blir rettferdig for Gud på grunn av gjerninger som loven krever” (3:20). I Rom 3:21-5:21 viser så Paulus at troen på Jesus Kristus er eneste redning og grunnlag for å bli erklært rettferdig for Gud. Så ja, kristendom er så enkel at frelsen utelukkende handler om tro på Jesus som min frelser.

Frelsen handler utelukkende om troen på Jesus som min frelser

Men på dette stadiet i argumentasjonen reiser Paulus en tenkt innvending mot det han har sagt så langt: “Skal vi fortsette å synde så nåden kan bli enda større?” (Rom 6:1). Paulus avviser spørsmålet på det sterkeste. Troen har ikke bare gitt oss del i Jesu frelse “for oss” (Rom 3:21-5:21), men den kristne har også “blitt døpt til Kristus” (6:3) og slik kommet inn i et nytt samfunn “sammen med” den korsfestede og oppstandne Kristus (6:4-8). Det resulterer i at kristne “skal regne dere som døde for synden, men som levende for Gud i Kristus Jesus” (6:11). Noe radikalt nytt har skjedd: “Men nå er dere frigjort fra synden og er blitt tjenere for Gud, og frukten av det blir helliggjørelse og til slutt evig liv” (6:22) Så nei, kristent liv kan på ingen måte være “bare tro”!

Uten gjerninger er troen død

Hos Paulus finner vi både laste- og dydskataloger. Det vil si lister over holdninger og handlinger som angir to totalt forskjellige måter å leve på (Gal 5:19-21; Rom 1:29-32; 1 Kor 5:10-11; 2 Kor 12:20-21; 1 Tim 1:9-10). Kristen identitet knytter seg her til hvordan man lever, handler og tenker. For Paulus er kristent liv mer enn teori; det handler om at “jeg er korsfestet med Kristus; jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg” (Gal 2:19-20).

Manglende etisk og moralsk praktisering av kristen tro er første alvorlige steg i at troen dør. Derfor, “la oss ikke bli trette av å gjøre det gode. Når tiden er inne, skal vi høste, bare vi ikke gir opp” (Gal 6:9).

(Mitt neste innlegg på FiH bloggen vil fokusere på viktigheten av å praktisere kristen tro gjennom deltagelse i det kristne fellesskapet.)

Foto: SimunDeanMedia på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s