En bibel for i dag

Posted: 03/12/2013 by FIH in Uncategorized

Av: Sverre Bøe

Teen girl reading the Bible outdoors

Jeg har aldri forstått hvordan noen kan mene at Bibelen ikke er aktuell i dag. Bli med til begynnelsen av 2 Mosebok, så skal du få se hvor dagsaktuell bibelhistorien er:

Er ikke Bibelen aktuell idag?

Da det ble tørke og sult i Israel måtte Jakob og alle de tolv sønnene hans reise til Egypt for å finne mat. De ble altså økonomiske flyktninger til Afrika. Kanskje våger vi å kalle dem klimaflyktninger?

Som så ofte senere i historien ble også disse flyktningene lenger i landet enn de først hadde tenkt. 400 år senere er de fortsatt i Egypt, men de var likevel langt fra integrert i landet.

Israelittene ble tallrike i Egypt, så tallrike at fremmedfrykten grep egypterne. Kongen og politikerne i Egypt tenkte slik: “La oss nå gå klokt til verks mot dem, så de ikke blir enda mer tallrike. For om det blir krig, vil de kanskje slå seg i lag med våre fiender og stride mot oss og dra ut fra landet”, 2 Mos 1,10.

De legger dermed en plan om å drepe alle guttebarn av israelittene. Gjennom slik etnisk rensning ville de holde deres befolkningsvekst i sjakk – trodde de.

Dermed påla egypterne alle jordmødre å drepe nyfødte guttebarn, 2 Mos 1,15-16. Disse jordmødrene fikk ingen reservasjonsrett. Folkemordet på israelittene skriver seg inn i rekken av anti-semittisme.

Disse jordmødrene fikk ingen reservasjonsrett

Moses er en av disse guttene som blir født med en umiddelbar dødsdom over seg. Men moren hans praktiserte sivil ulydighet, ved å skjule gutten.

Da han var blitt så stor at han ikke kunne holdes skjult laget moren en kurv til gutten. Kurven satte hun ved elvebredden i Nilen. Storesøsteren til Moses fulgte nøye med ham.

Faraos datter, en prinsesse, finner barnet når hun bader i nærheten. Hun vil adoptere barnet. Storesøsteren knytter kontakt mellom prinsessen og den biologiske moren. Slik får moren omsorgsrett og samværsrett med sitt eget barn.

Prinsessen betalte moren kontantstøtte for å fostre Moses en tid: “Ta denne gutten og fostre ham opp for meg, jeg vil gi deg lønn for det”, 2 Mos 2,9.

Prinsessen betalte moren kontantstøtte

Siden kommer Moses til faraos hoff og får topp utdannelse: “Moses fikk opplæring i all egypternes visdom, og han var mektig i ord og gjerninger”, Apg 7,22. han fikk siden mye nytte av utdannelsen sin.

Vil du lese mer om hvordan det gikk med Moses da han siden måtte i førti års politisk eksil i Sinai finner du fortellingen i 2 Mos 2,11-25

Foto: © andreykr – Fotolia.com

Reklamer
Kommentarer
  1. Inger Valbø sier:

    Veldig godt skrive, Sverre! Du klarer å gjere bibelhistoria dagsaktuell!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s