Gikk de vise menn feil?

Posted: 07/01/2015 by FIH in Uncategorized

Av: Sverre Bøe.

Gikk de vise menn feil

Vi har alltid hørt hvor flott det var at vismennene fra øst fant veien til stallen der Jesusbarnet var født. Og det er virkelig en fantastisk fortelling: «Vismennene» – kanskje var de blant annet stjernetydere? – så fra sitt hjemland en stjerne som de tolket rett: en kongesønn er født!

Så tok de i vei på en meget lang reise. Med seg hadde de slike gaver som ville sømme seg for en kongesønn, gull, røkelse og myrra.

Lenge fulgte de den veien som stjernen viste dem. Like til Israel kom de. Men så gikk de altså feil, helt feil. For på ett eller annet punkt må deres forstand og politiske innsikt ha overstyrt stjernens veivisning, de gikk rett til kongens palass. For en konge må jo være født i et slott!

En mistenksom konge

Det slottet de da oppsøkte var Herodes’ slott. Kong Herodes var på denne tiden blitt en gammel mann. Han hadde gjennom et helt utrolig spill klart å manøvrere seg frem til stor politisk makt over Israel. Egentlig var det jo romerne som kontrollerte hele regionen. I 60 år hadde de styrt også over Israel.

Men Romerriket var stort, og romerne godtok mange slags småfyrster, småkonger og gamle styreformer i sitt store rike, så lenge de var lojale mot romerne og betalte sin skatt.

Herodes var ikke 100 % jøde, og han hadde aldri blitt valgt til «konge» om det hadde vært noe fritt kongevalg blant jødene. Men gjennom en mengde allianser og intriger klarte han å spille på lag med de rette personene i Roma. Utrolig nok tillot de til og med at han laget mynter med bilde og tekst av seg selv som «konge».

Den jødiske historieskriveren Josefus har skrevet utførlig om Herodes. Mot slutten av sitt liv ble Herodes så mistenksom mot alle som ville ha ham av veien at han fikk drept en rekke av sine egne etterkommere. Han så en mulig rival i alle og enhver, også i sin nærmeste familie.

Det var altså et slott fullt av frykt og intriger de kom til, disse vismennene som skulle hylle den nyfødte kongesønnen. Og vismennene gikk virkelig feil. For i Herodes’ palass var det ikke født noen kongesønn.

Kursen ble korrigert av Bibelen

Nå skjer det noe vi godt kan legge litt spesielt merke til: Når alarmen går i kongens palass omkring en mulig prinsefødsel, så trekkes det også inn skriftlærde. Og her spares det ikke på fagressursene som blir rådspurt: Herodes samlet «alle yppersteprestene og folkets skriftlærde og spurte dem ut om hvor Messias skulle bli født», (Matt 2,4).

Og teologene kjente Guds ord godt og visste at profeten Mika hadde forutsagt at det skulle skje i Betlehem, (Mika 5,1). Fortsettelsen kjenner vi, med Herodes’ listige plan for å avsløre hvor «prinsen» (=Jesus) var født. Gjennom en drøm hindret Gud vismennene i å gå Herodes’ skitne ærende.

Vismennene hadde altså fulgt stjernen hele veien fra øst til Israel og Jerusalem. Men så hadde de gått feil; i stedet for å følge stjernen fulgte de sin egen forstand og innsikt som tilsa at kongesønner fødes i palasser. Slik gikk de feil.

Men heldigvis fantes det noen nær palasset som kjente Guds ord godt. Og ved hjelp av Guds ord kom de tilbake på sporet. Men de måtte forlate palasset og hovedstaden og gi seg i vei til en liten naboby i stedet. Og nå ledet stjernen dem helt frem til nøyaktig den stallen der Jesus var født.

Blinkskudd fra Grundtvig

Da ser vi at Grundtvig treffer begge sidene nokså godt når han skriver både om stjernen og om Bibelen i sin julesalme:

Stjernen ledet vise menn, Til den Herre Kristus hen.

Vi har og en ledestjerne, Og når vi den følger gjerne

Kommer vi til Jesus Krist

Denne stjernen sterk og mild, Som kan aldri lede vill

Er Hans guddoms Ord, det klare, Som han lot oss åpenbare

For å lyse for vår fot

Flere på feil vei

Fortellingen om vismennene som gikk feil ligner veldig på en annen kjent bibelfortelling: Den syriske generalen Naaman var spedalsk. Men gjennom en tjenestejente fra Israel (en krigsfange) fikk han høre om en profet i Israel som kunne helbrede ham. Ja, så dro han til Israel. Men også han gikk feil. For han tenkte at en som kan helbrede spedalske må være i selveste kongens palass, direkte under kongens ordre.

Og kongen i Israel ble like opprådd som Herodes ble. Men Herrens profet ga seg til kjenne. Og han bodde ikke i noe palass. Så måtte den mektige general Naaman vær så god forlate palasset og oppsøke en annen og mindre fasjonabel adresse.

Også i vår tid går mange feil. De søker kanskje virkelig etter Gud, men havner i flotte hus på passende adresser. Og kommer de til oss, så skal vi huske at vi ikke har noe som helst å gi, sånn av oss selv. Vi må vise folk til Jesus!

Foto: John Olav Selstø

Reklamer
Kommentarer
  1. Gunnar Gervin sier:

    Takk til Sverre Bøe for ny indsikt i juleevangeliet, og om å finde frem til Jesus Guds Søn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s