Et reisebrev fra kontrastenes land

Posted: 03/03/2015 by FIH in afrika, misjon, Misjonær

Av: Janne Mjølhus, misjonær og tidligere FiH-student.

6149870420_ae31345456_b

Jeg sitter her i bussen på vei tilbake fra Bangale sammen med TeFT*. Vi har vært 2 netter der for å møte EN del av dette landet som har så mye forskjellig å by på. Kontrastenes land som jeg liker å kalle det. Kontraster i levesett, boforhold, kleskoder, matvaner, religioner, handlevaner, transports måter, forhold kvinne – mann og jente – gutt, familieforhold osv.

Så mye likt også. Både fra Vest-afrika hvor jeg gikk 1.og 2. klasse, Tanzania hvor vi har bodd i 5 år, og det jeg har sett med å bo 6 år i Kenya. Hvor man enn er, her, vil man oppleve en god gjeng av kvinner, barn, ungdommer og eldre menn som stirrer på oss. Tar på oss. Lar oss bli midtpunkt. Noen for å latterliggjøre oss, andre for å være vennlige. Noen tigger åpenlyst, andre truer oss litt forsiktig i håp om å få noe ekstra, mens andre igjen forsøker på en lystig måte å få noe.

Hvor man enn er, vil noe stirre på oss

Så mange behov. Behov for vann til familien, til dyra og avlingen. Ei eldre dame ba meg nettopp om jobb og forbønn. Hun var så bekymret for barna som ikke en gang hadde et hus de kunne arve og bo i når hun nå etter hvert skulle dø. Behovene står i kø for hus, jobb, penger til sykehus og medisinutgifter, sko, klokker, mobil, mat, sykkel osv. Dette er behov som er så iøynefallende både for oss og dem. Ja, det blir som oftest oss og dem. Vi har et ønske om å bli regnet som dem, men vi opplever og ser det umulige i dette ønske.

Så kommer vi med så mye de IKKE har spurt om eller ønsket seg. Eller i alle fall blir det levert på en "feil måte" og ikke slik de ønsket eller ønsker. Ja slik oppleves det veldig ofte. Vi kommer med vann, ja. Men de må jobbe selv også, og jobbe slik vi tenker er best langsiktig. Vi kommer med undervisning om jordbruk til et folk som vil drive med kveg. Folket som ikke har tillit til det skrevne ord, ønsker vi å bygge tillit til ordet, vi gir dem en historie om jordens og menneskets opprinnelse som til tider kan kombineres med det de kan fra fedrene. Men mye går på tvers eller imot det de har lært. Spørsmålet om hvem min neste er, blir ufattelig vanskelig å akseptere når vi sidestiller nær familie, nabo, en annen klan og til og med andre stammer. Stole på Jesus og tro på ham er godt og lett. Men om man ikke skal ta noe hensyn til fedreåndene, til ofring i fjellene og skogen eller til det å skaffe seg sønner og barn selv om man ikke er eller ønsker gifte seg, ja, så er det en helt annen sak. For oss er det kanskje samme sak?

Mye går på tvers eller i mot det de har lært

Forskjellige teologier som blitt laget og formet i Vesten, serveres dem på fat. Det samme gjelder ulike trossamfunn. Misjonsorganisasjoner deler opp landene seg i mellom, og noen får en dansk luthersk kirke, andre får en norsk pinsekirke, andre igjen får et norsk luthersk misjonssamband. De får høre, de kommer til tro og blir døpt. Kirker blir til. Kirken blir stor, kanskje ikke så sterk. Så kommer turbulente tider, som de ikke har lært hvordan takle. Uenigheter som går på organisatorisk plan sammen med politiske, er mer åpenlyse her enn i Norge. Også personlige faktorer påvirker situasjonene. De har ikke hatt den uenigheten fra tidlig oppstart hvor man måtte dykke ned i teologien og formulere hva man trodde, og hvor man ønsket å komme. Det har de fått servert fra oss. Og delingen mellom hvilke området som fikk hvilken kirke kan man innrømme kunne være ganske tilfeldig.

Slik er det i kontrastenes land. Noe av dette håper vi TEFT-erne får med seg!

*Tent for å tjene. Fra høsten 2015 en linje ved Bibelskolen Fjellhaug

Flickr.com -  RayMorris1

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s