Valg av utdanning… Hva ville Jesus gjort?

Posted: 18/03/2015 by FIH in Uncategorized

Av: Marit Skinlo.

2536358399_c16896768f_b

15. april er det søknadsfrist på Samordna Opptak. Valg av utdanning er, som valg av bosted og arbeidsplass, regnet som ett av de større valgene du gjør i livet. Dersom du er kristen er du kanskje opptatt av å gjøre Guds vilje. Hva er da rett å velge? For noen år siden var det populært å stille spørsmålet What Would Jesus Do (hva ville Jesus gjort?). Tanken er god, men når det kommer til valg av utdanning er spørsmålet litt meningsløst. Jesus hadde ikke anledning til å ta utdanning slik vi kan i dag, han gikk kanskje i lære hos Josef for å bli snekker. Vi trenger snekkere, men ikke alle er egnet for snekkeryrket, også er det en grense for hvor mange snekkere vi trenger. Så hva da?

Den dårlige nyheten er at det perfekte valg ikke finnes (jeg kommer tilbake til dette). Den gode nyheten er at det finnes mange verktøy som kan hjelpe oss i valgsituasjoner. Studieveiledere har gjerne en oversikt over slike verktøy. Men i tillegg til å finne gode verktøy er det viktig å være bevisst på hvilket perspektiv du har når du skal velge. Hvordan du ser på deg selv, hvordan du tenker om verden og hva slags tidsperspektiv du bruker.

Hvordan du ser på deg selv

Hvordan du tenker om deg selv påvirker hva du velger og hvordan du velger. Hva er din identitet? Handler det om å opprettholde en fasade som flink eller likegyldig? Uansett hva du selv føler, så er du skapt av Gud og elsket av ham. Du har noen sterke og noen svake sider. Hva er du flink til, og hva liker du å gjøre? Vet du litt om dette vil det kunne hjelpe deg når du skal ta valg. Hvilke evner, anlegg og interesser du (ikke foreldrene eller vennene dine, men du) har er relevant. Det sier deg noe om hva du kan bidra med og hva du kan trives med.

Hvordan du tenker om verden

Vi og verden rundt oss er preget av syndefallet. En av de (mange) negative konsekvensene er at det perfekte valg ikke finnes. Punktum. Det betyr ikke at alle valg er like gode og at det er likegyldig hva du gjør. Dersom du er redd for sykdom men elsker å jobbe med økonomi og administrasjon er det bedre å bli økonom enn å bli lege eller sykepleier. Det fine med at det perfekte valg ikke finnes er at det tar bort litt av presset.

Hva slags tidsperspektiv du bruker

Det er viktig å ha rett tidsperspektiv, både for hva valget gjelder og for livet generelt. Hvis du er 19 år i dag skal du kanskje jobbe til du er 75, men mange bytter jobb ofte og ved det og etterutdanning er det mulig å bevege seg mellom veldig ulike jobber gjennom livet. Det er viktig å finne noe du trives med, men valg av utdanning er sannsynligvis ikke ett en-gang-i-livet-og-aldri-mer-spørsmål. Det er mange muligheter for å gjøre endringer i etterkant. Det er også viktig å huske at vi har et evighetsperspektiv i livet. Valg av utdanning er som regel ikke relevant i et evighetsperspektiv, men gjør evighetsperspektivet noe med prioriteringene dine, hva du verdsetter og hvilke valg du tar? Kan det hjelpe til med å sette ting i perspektiv?

Foto: Ethan Lofton på Flickr

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s