Den ansvarsfulle mannen

Posted: 15/04/2015 by FIH in Uncategorized

Av: Andre Solberg (tidligere masterstudent ved FiH).

3404699504_9ea15fc039_o

Alle vil bestemme – men ingen vil ta ansvar. Folk ser ut til være mer opptatt av å få viljen sin enn de er beredt til å stå til ansvar for sine valg. Det kan være en utfordring også i ekteskap og familieforhold. Det foregår en maktkamp mellom mann og kvinne som har pågått helt fra syndefallet. "Du skal begjære din mann, og han skal herske over deg." 1. Mos 3:16b. Knut Kåre Kirkholm skriver i Fast Grunn 1/2013 at begjære kan oversettes med: ønske makt over.

Å løfte frem Bibelens tale om mannsrollen er politisk ukorrekt. Vi må likevel holde fast ved det som Guds ord sier om dette. Når hørte du sist noen trekke frem mannen som hode for familien? Ordet fra Efeserne 5:23 er ikke populært. Man risikerer å bli satt i forbindelse med en århundrelang tradisjon med kvinneundertrykkelse. Jeg ønsker ikke å undertrykke noen, men å bevisstgjøre mannen det ansvaret han faktisk har fått.

Alle vil bestemme, men ingen vil ta ansvar

Først må jeg bare få avklare det bildet som Bibelen gir av mannsrollen. Det er nemlig et bilde som ikke lar seg kombinere med undertrykkelse av kvinner eller som gir en maktposisjon til menn. Her er et par eksempler:

Mannens rolle som leder i ekteskapet er etter modell fra Jesu tjenende lederskap. "Dere menn: Elsk deres koner, likesom også Kristus elsket menigheten og gav seg selv for den" Ef 5:25. Det betyr at mannen må styre med en selvoppofrende kjærlighet for sin kone.

Det andre eksempelet er fra 1. Peter 3:7. Der blir ektemenn advart med at Gud ikke vil høre deres bønnes hvis de utnytter sin posisjon. Menn er nødt til å utvise særlig hensyn til sin kone når hun er den svakere part. Mannen skylder også å vise sin kone ære og behandle henne som en av Guds arvinger til det evige liv.

Jeg tror dette bildet viser en mannsrolle som "koster mer enn den smaker". Det er en oppgave som må tas på alvor, fordi idealet er langt unna virkeligheten. Dersom mennene hadde båret ansvaret sitt på en god måte og som liknet det bildet Bibelen tegner, hadde det likevel blitt oppfattet undertrykkende og diskriminerende? Jeg er redd det ville virket lite troverdig om jeg som mann skulle svare på det.

Koster mer enn den smaker

Blir konklusjonen av dette at mannen skal bestemme alt og være ansvarlig for alt? Det tror ikke jeg. Jeg kjenner til mange koner som fungerer bedre som "daglig leder" enn sine ektemenn. Likevel så har menn fått et særlig ansvar for sin familie de ikke kan løpe fra. Det betyr at vi som menn går en krevende tid i møte. Det er nemlig vi som er satt til å lede familien vår på en Kristus-lik måte. Var det noen som ville tatt det ansvaret frivillig?

MIT.Libraries/flikcr.com

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s