NLM i dag, glemmer vi vår historie?

Posted: 14/07/2015 by FIH in Uncategorized

Av: Erling Lundeby.

20150714 Lundeby_Breivik og Eikli_2 (2)

Gabriel Eikeli og Birger Breivik. Fotograf og dato ukjent.

Birger Breivik var generalsekretær i NLM i min studietid på 70-tallet. Å høre Breivik tale var en fryd på flere måter. Hans velklingende vest-Telemark dialekt var språklig utsøkt konfekt – med en god ettersmak! Jeg husker spesielt hans poengtering av Ef 2,10: «For me er hans verk, skapte i Kristus Jesus til gode gjerningar, som Gud fyreåt emna til, so me skulde ferdast i dei.»

Guds rike vokser ved at vi får gå i ferdiglagte gjerninger

Breivik, og andre, fremholdt stadig at Guds rike vokser ved at vi får gå i ferdiglagte gjerninger. Vi kan og bør planlegge, men må være innstilt på at våre planer må gjøres om og justeres betydelig ettersom situasjonen endrer seg og det åpner seg muligheter vi ikke var oppmerksom på.

Misjonsstrategi ble ansett som et spørsmål om å definere en overordnet målsetting, planlegge med tanke på hvordan nå dette målet, og legge en detaljert strategi for hvordan gå fram underveis. Målsettingen sto fast. Men strategi og prioritering var tidsavgrenset, fleksibel og måtte bli endret fra tid til annen. Strategien måtte også justeres etter hva type personell misjonen til enhver tid hadde til rådighet.

våre planer må gjøres om og justeres betydelig ettersom situasjonen endrer seg

Nå i vår prosjektorienterte tid med nye og ofte bedre redskaper for styring og gjennomføring av et misjonsarbeid kan det være vanskeligere å holde fast på en slik samtidig-modell: Både fast og fleksibel. Det strammes inn fordi systemet blir ustabilt med for mange variabler. Men dagens løsning kan lett bli morgendagens problem – i NLM på linje med andre organisasjoner.

20150714 Lundeby_Waddera 1971_2

Birger Breivik i Waddera, Etiopia, 1971. Øvrige personer på fotografiet, samt fotografen, er ukjent.

I de siste årene har det i NLM vært mye snakk om strategi. Nye innspill og situasjoner underveis har blitt vurdert nøye om de befinner seg innenfor eller utenfor vedtatt strategi og prioritering. Flere åpne dører har blitt forbigått. Vi har i mindre grad snakket om den overordnede målsetting. Har vi glemt at det er målsettingen som binder oss, men strategien som faktisk må endres fra tid til annen?

Fasthet og fleksibilitet

Overskriften vår er «Glemmer vi vår historie?» Vi kan komme i skade for å glemme en vesentlig del av vår teologisk begrunnede arv. En gå-inn-gjennom-åpne-dører-tankegang kan trenges til side for en mer rasjonell, forutsigbar og rigid bedriftsledelse. En ny besinnelse på hva misjon består i kan kanskje være på sin plass, nemlig å planlegge etter beste evne utfra der vi er, samtidig som vi ber om og bøyer oss for Den hellige ånds ledelse og korrigering underveis. Fasthet og fleksibilitet. Det gjelder i arbeidet ute så vel som i Norge. Det handler om å vurdere nøkternt og fornuftig de menneskelige og materielle ressurser vi rår over, samtidig som vi er ydmyke for at disse planene kan måtte bli betydelig justert og korrigert i forhold til mannskap, prosesser og hvordan landskapet endrer seg underveis. Men målsettingen er klar: Gi vårt beste der vi har fått tildelt oppgaver og ser åpne dører. Der skal vi arbeide fram livskraftige kristne fellesskap som modnes og selv blir med i dannelsen av nye.

20150714 Lundeby_Breivik og Grandhagen_2

Birger Breivik og Egil Grandhagen. Fotograf og dato ukjent.

Reklamer
Kommentarer
  1. God og rett hyllest til Breivik. Jeg husker hans utsagn: Guds framdriftsplan har ofte vist seg å være større enn vår.

  2. Torkild Masvie sier:

    På bildet kjenner jeg Gabriel Eikeli, og jeg har gode minner fra ham. Det var en flott representant for NLM. Han hadde et stort hjerte som favnet videre enn mange. Jeg husker han en gang var med og talte om misjon på studentlaget i Alta. På kvelden kjøpte han pizza og spanderte på alle sammen.
    Mvh Torkild Masvie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s